Új megoldás: önkormányzati szolgáltatások bitcoinért cserébe

Egy május eleji önkormányzati ülésen Zug, egy kis svájci város úgy döntött, hogy egy kísérleti program keretein belül elindul a bitcoinnal való fizetés önkormányzati szolgáltatások használatáért.

bitcoinnal való fizetés önkormányzati szolgáltatások

A festői Zug városa májusban azzal szerzett magának méltán kiérdemelt hírnevet, hogy a világon az első olyan település lett a világon, ahol engedélyezett a bitcoinnal való fizetés. A kriptovaluta bevezetése egy kísérleti program keretein belül történt, amely során az önkormányzati szolgáltatások bitcoinért cserébe vehetők igénybe a felhasználóknak. A program július 1-e óta működik élesben.

Az önkormányzati döntést követő jelentős médiavisszhang még a polgármestert, Dolfi Müllert is meglepte. Zug városa korábban is az innovációk támogatásáról és a laza szabályozási rendszeréről volt híres, ezt támasztja alá Müller nyilatkozata a Deutsche Welle számára is:

„A bitcoin használatával egy üzenetet szeretnénk küldeni. Mi itt Zugban elébe akarunk menni a jövő technológiáinak.”

önkormányzati szolgáltatások bitcoinértA kísérleti program során a városban első körben 200 svájci franknak megfelelő összegű bitcoin fizetéseket lehet csak teljesíteni. Müller azt nyilatkozta, hogy ez a fizetési plafon a bitcoin értékelésének kiszámíthatatlansága miatt szükséges. A város egy váltót használ a bitcoin és svájci frank közötti átváltásokra, ami a kriptovaluta megérkezése után azonnal meg is történik.

„Erre való a váltó, ezáltal védve vagyunk attól, hogy esetlegesen nagy összegeket veszítsünk nanomásodpercek alatt” – nyilatkozta Müller.

Önkormányzati szolgáltatások bitcoinért: Zug, az innovatív város mintapéldája

Zug városának ismertsége és gazdasági központtá válása annak köszönhető, hogy ők rendelkeznek a világ egyik legalacsonyabb adórendszerével. A világ benzin és kőolaj kereskedelmének körülbelül 3%-a megy keresztül Zug és a szomszédos Baar városán. A két város együtt nagyjából 20 fintech vállalkozás székhelyéül szolgál, akik ezáltal kiérdemelték a „Kripto-völgy” becenevet (a Szilícium-völgy nyomán).

A bitcoinnal való fizetés önkormányzati szolgáltatások használatáért 2016 végéig fog kísérleti programként futni. Ezt az időszakot egy részletes elemzés és jelentés fogja követni, ami alapján megvizsgálják a reakciókat. Csak ez után fog kiderülni, hogy a város önkormányzata véglegesen is leteszi-e a voksát a bitcoin használata mellett.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük