Amerikai nemzetbiztonsági ügynök kerül az OpenAI vezetőségébe

Az NSA korábbi vezetője csatlakozik az OpenAI igazgatótanácsához és biztonsági bizottságához.

A Nemzetbiztonsági Ügynökség korábbi vezetője, Paul Nakasone nyugalmazott tábornok csatlakozik az OpenAI igazgatóságához. Jelentette be az AI cég csütörtök délután. A testület biztonsági albizottságában is lesz helye Nakasone tábornoknak.

Az OpenAI NSA ügynökkel bővíti a csapatát

A nagy horderejű döntés valószínűleg azoknak a kritikusoknak szól, akik úgy gondolják, hogy az OpenAI gyorsabban halad előre, mint ahogy az ügyfelei és esetleg az emberiség számára bölcs dolog lenne. Modelleket és szolgáltatásokat kínálnak anélkül, hogy megfelelően felmérnék a kockázataikat, vagy korlátoznák őket.

Nakasone több évtizedes tapasztalattal rendelkezik. A szolgált a hadseregben, az Egyesült Államok kiberparancsnokságánál és az NSA-nál is. Bármit is érez az ember ezen szervezetek gyakorlatával és döntéshozatalával kapcsolatban, nem vádolható szaktudás hiányával.

Az OpenAI egyre inkább a legnagyobb mesterséges intelligencia-szolgáltatóként jelenik meg nemcsak a technológiai ipar, hanem a kormányzat, a biztonsági ipar és a nagyvállalatok számára. Ez a fajta intézményi tudás pedig értékes mind saját maga, mind pedig az aggódó részvényesek számára. Ezért kétségtelenül üdvözlendőek azok a kapcsolatok, amelyeket az állam és a katonai apparátussal hoz.

„Az OpenAI küldetése iránti elkötelezettsége szorosan illeszkedik saját értékeimmel és közszolgálati tapasztalataimmal” – mondta Nakasone sajtóközleményében.

Nakasone hasznos ügynöke lesz a rendszernek?

A sajtóközleményben megfogalmazott értékrend minden bizonnyal igaznak tűnik. Nakasone és az NSA nemrégiben megvédte azt a gyakorlatot, hogy megkérdőjelezhető eredetű adatokat vásárolnak, azzal érvelve, hogy ez ellen nincs törvény.

Az OpenAI pedig a maga részéről egyszerűen csak elvette az adatokat, ahelyett, hogy megvásárolta volna őket. Hiszen a nagy mennyiségű adat az internetről származik, törvény nem tiltja. Úgy tűnik, egyetértenek abban, hogy bocsánatot kérnek, nem pedig engedélyt, ha valamit elrontanak.

Az OpenAI sajtóközleményében utal is erre:

Nakasone meglátásai hozzájárulnak az OpenAI azon erőfeszítéseihez is, hogy jobban megértsük, hogyan lehet az AI-t a kiberbiztonság erősítésére használni azáltal, hogy gyorsan észleli és reagál a kiberbiztonsági fenyegetésekre. Meggyőződésünk, hogy a mesterséges intelligencia jelentős előnyökkel jár ezen a területen számos olyan intézmény számára, amelyek gyakran kibertámadások célpontjai, például kórházak, iskolák és pénzintézetek.

Tehát ez is csak egy új piaci játék.

Nakasone csatlakozik az igazgatóság biztonsági és védelmi bizottságához, amely felelős azért, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg a teljes igazgatóság számára az OpenAI projektekkel és műveletekkel kapcsolatos kritikus biztonsági és védelmi döntésekkel kapcsolatban.

Az, hogy ez az újonnan létrehozott entitás mit csinál és hogyan fog működni, még mindig nem ismert. Érdemes kiemelni, hogy biztonságon (a mesterséges intelligencia kockázata tekintetében) dolgozó vezető beosztású emberek közül többen már elhagyták a céget aggodalmukat kifejezve.