Az OpenAI adatvédelmi panaszt kapott Ausztriában akár uniós jogsértésről is szó lehet

Egy osztrák adatvédelmi csoport adatvédelmi panaszt nyújtott be az OpenAI ellen. Azzal vádolják a ChatGPT-t, hogy hamis információkat szolgáltatott, és potenciálisan megsértette az EU adatvédelmi szabályozását.

A mesterséges intelligencia (AI) egyik legnagyobb fejlesztője, az OpenAI egy új adatvédelmi panasz középpontjába került, amelyet egy adatvédelmi jogvédő csoport indított Ausztriában.

Az OpenAI adatvédelmi problémával néz szembe a ChatGPT miatt

Április 29-én a Noyb adatvédő csoport nyújtott be egy panaszt az osztrák hivatalhoz. A beadvány szerint az OpenAI nem javította ki a generatív mesterséges intelligencia chatbotja, a ChatGPT által szolgáltatott hamis információkat. A csoport szerint ezek az intézkedések, vagyis inkább az intézkedések hiánya sérthetik az Európai Unió adatvédelmi szabályait.

A csoport szerint az ügy panaszosa, egy meg nem nevezett közéleti személyiség, információkat kért saját magára vonatkozóan a ChatGPT-től,  az OpenAI chatbotjától. Az AI azonban folyamatosan téves információkat közölt vele.

Az OpenAI állítólag visszautasította a közszereplő kérését az adatok javítására vagy törlésére vonatkozóan arra hivatkozva, hogy ez lehetetlen. Azt is megtagadta, hogy felfedje a gépi tanulás adataira vonatkozó információkat és azok forrását.

Maartje de Graaf, a Noyb adatvédelmi ügyvédje közleményben kommentálta az esetet:

„Ha egy rendszer nem tud pontos és átlátható eredményeket produkálni, akkor ne lehessen vele adatokat szolgáltatni egyénekről. A technológiának követnie kell a törvényi előírásokat, nem pedig fordítva.”

Az osztrák adatvédelmi hatóság előtt a panasz

A Noyb az osztrák adatvédelmi hatósághoz fordult panaszával, amelyben azt kérte, hogy vizsgálja ki az OpenAI adatkezelését, és azt, hogy az hogyan biztosítja a nagy nyelvi modell által feldolgozott személyes adatok pontosságát.

De Graaf szerint:

„Egyértelmű, hogy a vállalatok jelenleg nem tudják elérni, hogy a ChatGPT-hez hasonló chatbotok megfeleljenek az uniós jogszabályoknak az egyénekre vonatkozó adatok feldolgozásakor”.

A Noyb, más néven a Digitális Jogok Európai Központja, Bécsben működik. Az a céljuk hogy stratégiai fontosságú bírósági ügyeket és médiakezdeményezéseket indítsanak, amelyek támogatják az általános adatvédelmi rendeletet és az unió törvényeit.

Nem ez az első eset, hogy akár aktivisták, akár kutatók chatbotok problémáira hívták fel a figyelmet Európában

2023 decemberében két európai nonprofit szervezet egy tanulmánya feltárta, hogy a Microsoft Copilot névre átkeresztelt Bing AI chatbotja félrevezető vagy pontatlan információkat közöl a németországi és svájci helyi választások kapcsán. A chatbot pontatlan válaszokat adott a jelöltekre vonatkozó információkkal, közvélemény-kutatásokkal, botrányokkal és szavazással kapcsolatban is. Sőt, még félre idézte a forrásait is.

Egy másik példa, bár nem kifejezetten az EU-ban, a Google Gemini AI chatbotjával volt megfigyelhető, amely egyszer csak “felébredt” és pontatlan képeket kezdett el visszaadni a képgenerátorában. A Google elnézést kért az incidens miatt, és közölte, hogy frissíteni fogja modelljét.