Új bitcoin bányászati technológia véget vetne az energiazabálásnak

A kutatók egy csoportja most publikált egy tanulmányt, amelyben arra adnak javaslatot, hogyan lehetne egy új bitcoin bányászati metódussal olcsóbban és energia hatékonyabban bányászni. Ez az új kísérleti módszer a költségeket a hardver felé tereli.

Nem meglepetés senki számára sem, hogy a bitcoin bányászat rendkívül energiaigényes, sok villamos energiát használ fel. A ‘hashcash’ alapú munkamódszer eddig sikeresen biztosította a Bitcoin hálózat működését a kezdetek óta. Az elmúlt időszakban azonban több probléma is előjött:

– skálázhatósági problémák
– környezetvédelmi aggályok
– nagyobb rendszer-kockázatok a csökkenő számú bányászok között

Mi lehet erre a megoldás? Olcsóbbá, egyszerűbbé és tisztábbá tehetjük valahogy a Bitcoin bányászatot? Egy kutatócsoport szerint van megoldás.

Egy új működési javaslat a bitcoin bányászáshoz

Korábban ebben a hónapban, Michael Dubrovksy (a PoWx nonprofit alapítvány társalapítója) és Marshall Ball a Columbia Egyetemről és Bogdan Penkovsky a Paris-Saclay Egyetemről egy radikálisan új rendszert javasolnak. A javaslat középpontjában a fotonikus chipek, az optikai számítógépek vannak, és a most működő titkosítási protokoll felülvizsgálatára térnek ki, amivel mérsékelni tudják a Bitcoin függőségét az elektromos áramtól.

A mai állás szerint a hashrátát nagyon befolyásolja, hogy a bányászlétesítményeket minél alacsonyabb elektromos áram költséggel rendelkező országokba telepítsék.

Ennek az alternatívája lehet a kutatók által javasolt ún. ‘optical proof-of-work (OPoW)’. A tanulmány szerint a bányászás költsége a rendszerben a hardverre kerülne át, és nem elsődleges az elektromos áram lenne. Ez a mostani működési módtól csak kis mértékben térne el.

A működése röviden így foglalható össze. A bányászokat arra ösztönöznék, hogy jobbnál jobb technológiát alkalmazzanak, amit mostanáig próbáltak elhanyagolni. A szerzők kiemelik a szilícium fotonikus anyagok szerepét, amik az elmúlt két évtizedben egyre jobban elterjedtek.

Ezek az integrált áramkörök a fotonokon alapulnak az elektronok helyett a számítási munkafolyamatok elvégzésénél. Ez teszi lehetővé az alacsony energiaigényű ‘mélytanulást’ (deep learning).

Mivel ez a megoldás már elérhető a piacon, az OpoW az energia hatékony fotonokra hagyatkozna a tranzakciók validalásánál. Ennek eredménye egy sokkal olcsóbb és kevésbé energia intenzív bányászás lenne. A bányászok pedig ezáltal arra lennének ösztönözve, hogy fotonikus bányászgépeket vásároljanak az elektronikus gépek helyett.

Litecoin hashráta - illusztráció

Az OPoW kriptopiaci következményei

A Bitcoin bányászat most tehát az elektromos áramon alapul. De mi lenne, ha a hardver lenne a fő faktor a profitabilitás mögött. Ha ez az ötlet megvalósulna, annak drasztikus következményei lennének a piacokon.

Elsősorban ennek a rendszernek az implementálása után megtörne a jelenlegi kínai oligarchia típusú kontroll a bitcoin bányászati farmok felett. Ennek hatására a bitcoin bányászat a kockázatosabb, de olcsó elektromos árammal rendelkező országokból áthelyeződhetne olyan országokba, ahol a technológiai teljesítmény a legfontosabb. Azok az országok profitálnának belőle, amik foton chipek előállításában élen járnak.

Másodsorban mivel az elektromos áram már nem lenne a Bitcoin ‘üzemanyaga’, az OPoW konszenzus azt jelentené, hogy beesne a Bitcoin ára, de ez nem feltétlenül okozná a hashráta esését is.

Végezetül pedig már régóta beszéd tárgya, hogy a jelenlegi bitcoin bányászok egy bizonyos árkorlátot vezetnének be. Ha az OPoW bevezetésre kerülne, ez a korlát még lejjebb kerülhetne, ha a medve eluralkodna a piacokon. Mivel a költségek sokkal kisebbek lennének, ez egy lefelé irányuló nyomást gyakorolna a Bitcoin kereskedési árára is (elméletben).