Lekerült a felszámolásra ítélt szektorok listájáról a kriptovaluta bányászat Kínában

  • 25
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hat hónappal azután, hogy a kínai fejlesztési és reformbizottság a bitcoin és altcoin bányászatot nemkívánt szektorként könyvelte el, amit fel kell számolni Kínában, a bizottság 180 fokos fordulatot vett és felhagyott ez irányú tervével.

A Nemzetfejlesztési és Reformbizottság (NDRC) csúcsszintű gazdaságtervezési szervezet egy új útmutatót adott ki azokról a szektorokról, amiket újraszervezésre, felszámolásra vagy támogatásra ítél a következő 2020. január elsejétől induló ciklusban.

A végső verzió a 2011-est helyettesíti, melynek 2019-es vázlatában a digitális pénzbányászat is helyet kapott. Ám úgy tűnik Kína letett e tervéről ugyanis a friss dokumentumban a kriptovaluta bányászat már nem szerepel.

Az NDCR-t még 1998-ban hozták létre és egyike a kínai államigazgatás 26 csúcsszintű kabinetjének, amelyek együttesen a Kínai Állami Tanácsot alkotják. Fő feladata a gazdasági reformstratégiák és irányelvek tanulmányozása és implementálása a helyi kormányzati szinteken.

Az útmutatót harmadik alkalommal publikálta a bizottság és benne három fő kategóriába sorolják az iparágakat: támogatásra, korlátozásra és megszüntetésre ítéltek.

A korábbi vázlatba, amit ez év áprilisban hoztak nyilvánosságra, a “virtuális bányászatot, mint a bitcoinét” a felszámolásra ítélt szektorok közé sorolták és arra ösztönözte a helyi kormányokat, hogy szüntessék meg a bitcoin bányászatot az országban. Amennyiben ez bekövetkezett volna, akkor a Bitcoin hálózat a számítási kapacitása felét is elveszthette volna, ugyanis Kínában található a teljes hashráta felét adó bányászfarmok többsége.

Ugyanakkor figyelembe véve az országban zajló kormányzati szintű pálfordulást a kriptovaluták megítélését illetően, a Hszi Csin-ping elnök által bejelentett támogatást a mögöttes blockchain technológiának és a nemzeti kriptovaluta, egy ‘kriptojüan’ kibocsátásának tervét, a reformbizottság letett e tervéről.

A friss változatot egy hónapon keresztül tárgyalták és egy szerdán tartott sajtókonferencián az NDRC azt is közölte, hogy több mint 2500 javaslatot kapott az útmutatóban megfogalmazott irányelvekre.

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.