Óriási botrány: 9 milliárd dollárnyi hamis aranyat vehetett Kína?

Az ausztráliai ABC News azt állítja, hogy a történelmi Perth Mint pénzverde 9 milliárd dollárnyi hamis aranyrudat adott el Kínának, majd eltussolta az ügyet. Ez lehet az évszázad botránya.

Az ABC News olyan dokumentumokat tárt fel, amelyek feltérképezik a nyugat-ausztráliai kormány tulajdonában lévő pénzverdének azon döntését, hogy 2018-ban elkezdte “felturbózni” az aranyát, majd azt, hogy hogyan tartotta vissza a bizonyítékokat legnagyobb ügyfele elől, hogy megvédje a hírnevét.

A jelentés becslése szerint a Shanghai Gold Exchange (SGE) számára küldött majdnem 100 tonna arany potenciálisan nem felelt meg a Shanghai szigorú tisztasági szabványainak az ezüsttartalom tekintetében.

A Perth Mint egyik bennfentese, aki kérte, hogy ne nevezzék meg, mivel öt év börtönbüntetésre számíthat, ha kilétét felfedik, azt mondta:

“Nem tudom, hogy láttam-e már valaha ekkora botrányt”.

A pénzverde 2018-ban kezdte el költségtakarékossági intézkedésként doppingolni az aranyat, és arra számított, hogy évente akár 620 000 dollárt is megtakaríthat ezzel.

“A Perth Mint által gyártott és értékesített aranyrudak a specifikációknak megfelelően mindenkor legalább 99,99 százalék aranyat tartalmaztak. Ez soha nem volt vita tárgya” – állította a pénzverde a hír nyilvánosságra kerülése után kiadott közleményében.

“Ezek a tisztasági előírások összhangban vannak az iparági szabványokkal, és a nemzetközi piaci hatóság, a London Bullion Market Association által meghatározottakkal.”

“2021 szeptemberében a Perth Mint tudomására jutott, hogy egyes egykilós rúdjai nem feleltek meg a Sanghaji Aranytőzsde (SGE) nem aranyra vonatkozó előírásainak. Az SGE specifikációi megkövetelik, hogy a nem-arany összetevő – azaz a rúd 0,01 százaléka vagy 100 ppm – legfeljebb 50 ppm ezüstöt tartalmazzon”.

Az ABC beszámolója szerint azonban a pénzverde munkatársai már hónapokkal az aranyrudak módosításának kezdete után aggályokat fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy az ezüst- és réztartalom meghaladhatta az SGE által megengedett értékeket.

Ennek ellenére a szervezet félvállról vette az ügyet és továbbra sem tiszta aranyat használt a rudakhoz.

Az ABC-hez kiszivárgott és hétfő este nyilvánosságra hozott belső vizsgálat megállapításaiból kiderül, hogy a pénzverdét mekkora veszélynek tenné ki, ha az SGE nyilvánosságra hozná aggályait és visszahívást követelne.

“Ha az SGE – a Gold Corporation kiemelkedő tőzsdei ügyfele – nyilvánosságra hozta volna, hogy problémái vannak a Gold Corporation rudakkal… a negatív nyilvános nyilatkozatok hatása az üzletre nagyon jelentős lehet” – állapította meg a belső vizsgálat.

“Lehetséges, hogy az arany vásárlói a piacon azt kérdezik majd: “Megbízhatunk-e bármiben, ami a Perth Mint-től származik? Beleértve az érméket, a rudakat, bármit?” – mondta a bennfentes.

Miután a hír futótűzként terjedt el a közösségi médiában, a Twitteren többen csak annyit írtak a botrányra reagálva: “A bitcoin megoldja ezt.”