Óriási tűz ütött ki, amelyet illegális bitcoin bányászat okozhatott

Három férfi számítógépekkel menekült el egy lefoglalás alatt álló területről, ahol tűz ütött ki. Később a hatóságok az elektromos hálózathoz való illegális csatlakozást fedeztek fel. Legalább félmillió eurónyi áramot loptak el az illegális bitcoin bányászok.

A fülsiketítő zaj, majd óriási lángok. Így lehetett jellemezni azt a római épületet, ahol még tavaly szilveszterkor tűz ütött ki. A Largo Jacovitti lakói hozzászoktak ahhoz, hogy borzalmas zajjal éljenek együtt, amelynek eredetét senki sem tudta megmagyarázni: “Éjjel-nappal hallottuk. A tűz napjától kezdve azonban ez a zavaró zaj megszűnt. Aztán három gyanús ember menekült el. Egy üzlethelyiség bejáratát használva beosontak az épület elzárt pincéjébe, és hatalmas szerverekkel és számítógépekkel menekültek el.”

A lakók mindent láttak, és jelentették a csendőröknek, akik a férfiak nyomába eredtek. Azért is, mert időközben az Areti vállalat, amely a tűz után az áramszolgáltatás helyreállításán dolgozott, három illegális csatlakozást fedezett fel az elektromos hálózathoz, amelyek két pincébe vezettek, a leégett helyiségektől nem messze. A vizsgálatok kiderítették, hogy 2019 óta 558 000 euró értékű áramot loptak el, amit bitcoin bányászatra használtak fel.

Olaszországban, ahol a villamosenergia-árak az egeket verik, a becslések szerint akár 150 000 eurónyi áramra is szükség lehet egyetlen bitcoin bányászatához. A három gyanúsított között van egy 28 éves férfi, aki a leégett ingatlan tulajdonosa volt egészen tavaly novemberig, és egy idős házaspár, akik a férfitől vásárolták meg a helyiséget. A számítógépeket és a szervereket a csendőrség lefoglalta. A nyomozás folytatódik ugyanis a hatóságok szerint elképzelhető, hogy az épületben keletkezett tüzet az elektromos hálózat brutális túlterhelése okozta.

December 31-én a lángok az alagsori helyiségekben csaptak fel, amelyek tele voltak szeméttel. A tűz hevétől beomlott az épület előtti tér járdája. Legalább 55 családot és 120 embert evakuáltak. A tér helyreállításához minimum 2 millió euróra lesz szükség.