Óriásit buktak a kínai bankok a korona miatt

Kína öt legnagyobb mérlegfőösszeggel rendelkező bankja az elmúlt 10 év legnagyobb profitzuhanását kellett hogy elkönyvelje a rossz hitelek emelkedése és a koronavírus miatti gyenge gazdasági teljesítmény következtében.

Az Industrial and Commercial Bank of China, a China Construction Bank, az Agricultural Bank of China, a Bank of China és a Bank of Communications a múlt héten publikálta legfrissebb pénzügyi adatait.

Közel 10 milliárd dollárral kevesebb nettó profitot hozott Kína top 5 bankja 2020 első hat hónapjában | CNBC

Mind az öt nagybank legalább 10%-os éves profitzuhanást jelentett 2020 első félévében miután kénytelenek voltak növelni tartalékaikat az év második felében várható növekvő rossz hitelállomány miatt. A kínai bankok a megtakarítási intézkedéseikkel nincsenek egyedül a világon.

Az ázsiai ország bankjai a világ legnagyobbjai közé tartoznak, szóval lenne tűzerejük az ínséges időszak átvészelésére már ha a kínai kormány nem avatkozna bele a működésükbe. A helyi kormány ugyanis követelni kezdte a helyi bankoktól, hogy mintegy 1500 milliárd jüannyi profitot fordítsanak a vállalkozások kamatainak csökkentésére és a törlesztések felfüggesztésére, ezzel is tompítva a gazdasági visszaesést és a háztartások gazdasági problémáit.

A kínai gazdaság – szemben a legtöbb európaival – meglepetésre még a hónapok óta tartó korlátozások hatására is növekedni tudott, az évre 1%-os GDP-növekedést vár onnan a Nemzetközi Valutaalap. Ha beigazolódik az előrejelzés, az az elmúlt 40 év legalacsonyabb növekedését jelentené.

Félő viszont, hogy a vártnál komorabb képet fog mutatni az idei és a 2021-es kínai GDP-mutató, mert az általános törlesztési moratóriumot csak 2020 végén – 2021 első felében tervezik feloldani az országban, aminek meglépése után várhatóan megszaporodnak a fizetésképtelen vállalkozások és háztartások.

Előrejelzések szerint nagyot fog ugrani a rossz kintlevőségek aránya | CNBC

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük