Az orosz központi bank kriptovaluta tilalmat szorgalmaz

Az orosz jegybank támogatná a kriptovaluta utalások esetleges tilalmát. A RIA állami hírügynökség a központi banktól kívánt részleteket megtudni a hírrel kapcsolatban. A bank azt nyilatkozta, hogy “a privát kriptovaluták nem összeegyeztethetőek a fiat pénzzel és nem válhatnak törvényes fizetőeszközzé. Ha úgy alakul, hogy a törvényhozás megtiltja a kriptovalutákkal történő fizetéseket, akkor mi támogatni fogjuk az álláspontot.”

A kriptovaluták jogi státuszát tisztázó jogszabályokról az Állami Dumám tavaly nyár végén tartott ülést. A kriptovaluták bányászatáról illetve a különböző tokenek értékesítéséről is tárgyaltak. Végül a három tervezett törvényjavaslat közül azonban csak kettőt fogadtak el. Az egyik a digitális jogokra, a másik pedig a közösségi finanszírozásra vonatkozó szabályozás volt, írta meg a RIA.

A központi bank a lehetséges tilalom támogatását azzal indokolta meg, hogy “továbbra is azt gondoljuk, hogy a kriptovaluták jelentős kockázatot hordoznak. Ide tartozik többek között a bűncselekményekből származó pénzmosás, a terrorizmus finanszírozása, valamint a tőzsdei ügyletek óriási áringadozásai.”

Nemrégiben az intézmény elnöke, Elvira Nabiullina azt nyilatkozta, miután komoly kutatást végeztek a témába úgy látták, hogy a központi banknak nincs szüksége nemzeti kriptovaluta kibocsátásra.

A RIA szerint Nabiullina olyan kockázatosnak tartotta a kriptovaluta befektetéseket, mint a kaszinókban zajló szerencsejátékokat. Októberben azt mondta: “Van egy bölcs mondás, miszerint az ingyen sajt csak az egérfogóban van: a könnyen megkeresett pénzt, gyorsan el is lehet veszíteni.”