Az orosz jegybankelnöknő újfent egy központi banki digitális pénz bevezetését pedzegette

Oroszország jegybankelnöke egy újabb konferencián adott hangot azon nézetének, hogy az intézmény egy napon bitcoinhoz hasonló, de központi banki digitális pénzt vezet be.

Elvira Nabiullina jegybankelnöknő egy diákkonferencián beszélt róla kihangsúlyozva, a projektet nem lehet egyik napról a másikra megvalósítani, de az Orosz Központi Bank már aktívan keresi a módját, jelentett a TASS hírügynökség.

A legfontosabb, véli Nabiullina, hogy a központi banki digitális pénz (CBDC) megbízhatóságot és folytonosságot képes garantálni a technológia révén. “A technológiáknak érettnek kell lenniük, beleértve az elosztott főkönyvit is,” nyilatkozta Nabiullina.

Egy kérdés keretébe az egyik diák arról kérdezte, vajon megérett-e az idő, hogy a lakosok maguk mögött tudják a készpénz alapú társadalmat.

Nabiullina szerint:

Sokkal kényelmesebb lenne, elektronikus pénz az embereknek, állampolgároknak. Készen állunk mint társadalom a készpénz elutasítására?

Svédország köztudottan már most is készpénzmentes társadalomnak számít mialatt például Németországban továbbra is a kápé igazgatja a mindennapi tranzakciók többségét. Magyarországon eközben ugyan drasztikusan nő az érintős és mobilos fizetések aránya, de például az online rendelések 80%-át továbbra is készpénzben egyenlítjük ki.

A konferencián Nabiullina kitért a központi banki kutatók és elemzők szerepére is és szerinte érdemes lenne összehasonlítani a központi banki digitális pénzeket a gyors banki utalásokkal is.

Oroszországot az elmúlt években inkább a kriptoszkepticizmus jellemezte, de azóta a hatóságok valamicskét enyhítettek attitűdjükön. Belső forrásokból ismert, hogy önkormányzati szinten már több helyen is támogatják a kriptovaluta bányászatok (Szentpétervárott és Irkutszban) illetve Putyin elméletben július elejéig adott határidőt az alsóház kijelölt bizottságának, hogy tető alá hozzon egy kriptoszabályozást.

Nabiullina jegybankelnöknő a múlt hónapban már elhintett egy hasonló kijelentést, de akkor még egy aranyfedezetű digitális pénzről beszélt és elsősorban a nemzetközi tranzakciók lebonyolítása terén használnák.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük