Az orosz metróban lopott árammal bányászott bitcoint

Lemondott az orosz metrórendszer főmérnöke, miután állítólag rajtakapták, hogy a metróban áramot lopott azért, hogy bitcoint bányásszon.

A lemondást a tatárföldi Kazan metróját üzemeltető MUP Metroelectrotrans megerősítette, mivel a mérnököt azzal vádolják, hogy több ezer dollárnyi áramot használt fel illegálisan a kriptovaluta bányászathoz. A lemondás előtt a tatárföldi Nyomozó Bizottság bejelentette, hogy két metrómunkás ellen büntetőeljárás indult hivatali visszaélés miatt.

A dolgozókat azzal vádolják, hogy illegálisan kriptovaluta bányászati berendezéseket szereltek fel az egyik alállomáson. Nem ez az első eset, hogy Oroszországban bitcoin bányászaton kapnak rajta állami alkalmazottakat.

Még 2018-ban a kormány más mérnököket is elcsípett, akik állami létesítményeket használtak bitcoin bányászatra. Az egyik nukleáris kutatási létesítményben állomásozó mérnökök nagy teljesítményű szuperszámítógépeket használtak a bitcoin bányászatához.

Lásd még: Oroszországban 450 millió rubel értékben loptak áramot bányászok

Oroszország terve a bányászok elcsábítására

Az illegális esetek ellenére Oroszországban mégis sokan felkapták a fejüket az utóbbi időben a bitcoin bányászat hallatán. Nevezetesen, több csoport is arra törekszik, hogy más régiókból vonzza az országba a bányászokat. Mint arról néhány nappal ezelőtt mi is beszámoltunk, az Orosz Kriptogazdaság, Mesterséges Intelligencia és Blokklánc Szövetség (RACIB) néven futó projekt mindent bevetne azért, hogy a Kínát elhagyó bányászok náluk leljenek új otthonra.

A RACIB szerint az oroszországi többletáram az erőművek kapacitásának több mint 50%-át is elérheti, területtől függően, így azokat nyugodtan felhasználhatnák a bányászok a tevékenységeikhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.