Az oroszok dobhatják a dollárt, jöhet a bitcoin tartalék

Egy orosz egyetemi tanár, kit szoros kapcsolat fűz a kormányhoz, azt állítja, a Kreml hamarosan komolyan beszáll a bitcoinba, hogy így csökkentse az amerikai szankciók hatásait. Szerinte a lépés heteken belül bekövetkezhet.

From Russia with love?

A Micky-nek nyilatkozva Vladislav Ginko, a Nemzetgazdaság és Közigazgatás Orosz Elnöki Akadémiájának alkalmazottja szerint, az amerikai szankciók arra fogják kényszeríteni a Kreml urait, hogy elkezdjék diverzifikálni készpénztartalékaikat.

Ginko szerint, aki több mint 20 éve áll kapcsolatban a kormánnyal, a diverzifikálás heteken belül elindulhat. Ginko többször is megjelent a különböző orosz médiaplatformokon, ahol a bitcoint, mint menedékeszköz jellemezte.

Ginko a következőt nyilatkozta:

Az amerikai szankciók hatását kizárólag a bitcoin használatával lehet csökkenteni. Az amerikai szankciók miatt Oroszország elitjének meg kell szabadulnia az amerikai eszközöktől és masszívan bitcoinba kell fektetnie. Az orosz központi bank 466 milliárd dollárnyi tartalékon ül és diverzifikálnia kell még mielőtt arra a jövőben korlátozott lehetősége maradna.

Az oroszok dobhatják a dollárt, jöhet a bitcoin tartalék

A dollárfüggőség csökkentése jelenti az új irányt Oroszországban

Kínával, Iránnal és Venezuelával együtt Oroszország azon dolgozik, hogy csökkentse gazdasága dollárfüggőségét. 2018. novemberében Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, új szankciók esetén az országának nincs más választása, mint a dollárhasználat csökkentése kereskedelmi egyenlegében.

Nem áll szándékunkban eltávolodni a dollártól. A dollár távolodik el tőlünk. Azok, akik ilyen döntéseket dédelgetnek, nem lábon lövik magukat, hanem valahol máshol, egy sokkal finomabb helyen.

Ginko szerint a Kreml valamikor februárban lát neki diverzifikálni a tartalékait.

Amennyiben az orosz kormány és az elit komolyan beszáll a bitcoinba, akkor az árfolyama könnyen a 2017 év végi rali-cipőben találhatja magát. Hasonlóra volt már példa 2018-ban is, mikor a kínaiak a gyengülő jüan miatt elkezdték BTC-be és más kriptókba menekíteni vagyonaikat.

Mindeközben a Kreml folyamatosan növeli nem digitális tartalékait, különösen az aranyét, hogy így védekezzen a gazdasági szankciók ellen. Jelenleg már több mint 2000 tonna aranytartalékkal rendelkezik, mely a világ 5. legnagyobb aranytartalékát jelenti.


Forrás: tradingeconomics.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük