Szorul a hurok a Tether nyaka körül?

Egy Kínában tevékenykedő orosz ügynök állítólag az orosz „Kalasznyikov” konszern fegyvergyártó cég nevében bonyolított le USDT tranzakciókat. A szóban forgó férfi dollármilliókat utalt át a drónok elektronikus alkatrészeinek megvásárlására, ami kulcsfontosságú összetevő az orosz hadsereg számára.

A Kalasznyikon elviekben 2022 végén az orosz ügynököt kérte meg arra, hogy segítsen megkerülni a nemzetközi szankciókat és szerezze be egy hongkongi forgalmazótól a drónalkatrészeket. Az OAFC éppen március 25-én két meg nem nevezett személy mellett további 13 entitást szankcionált, mert kriptoszolgáltatást kínáltak annak érdekében, hogy segítsék az orosz állampolgárokat a kivetett szankciók megkerülésében. Érezhető tehát, hogy az amerikai hatóságok azon vannak, hogy meghiúsítsák az ilyen tranzakciókat, a férfi azonban sikeresen lebonyolította a tranzakciót.

Szorul a hurok a Tether nyaka körül

A jelentés szerint az USDT-vel 2023-ban mintegy 10 billió dollár értékben bonyolítottak le tranzakciókat. A digitális valuta szerepe az orosz kereskedelemben, különösen az orosz-ukrán háború alatt, rávilágít a kiskapukra, amelyet előszeretettel ki is használnak. Az amerikai pénzügyminisztérium a hírek hallatára kijelentette, hogy szabályozni kívánja az amerikai dollárhoz kötött stabilcoinokkal, különösen az USDT-vel folytatott tranzakciókat. Mindez nem sokkal az után hangzott el, hogy a minisztérium rajtakapott egy moszkvai székhelyű vállalatot, amely USDT-alapú fizetési megoldásokat nyújtott egy szankciókkal sújtott orosz bank számára. De nemrégiben látott napvilágot az a hír is, miszerint 2021-ben egy brit kriptós cég, a Copper Technologies több mint 4,2 millió dollár értékű digitális eszközt utalt át egy orosz fegyverkereskedőhöz kapcsolódó digitális tárcába.

Kapcsolódó: Így segítik az oroszokat a digitális eszközök a szankciók megkerülésében

A stabilcoin kibocsájtója, a Tether Holdings is reagált a helyzetre és kijelentette, hogy önkéntes politikát kezdeményez a szankcionált szervezetekhez kapcsolódó tranzakciók befagyasztására.

Oroszország egyre inkább az alternatív fizetési mechanizmusokra támaszkodik a katonai akciói fenntartása érdekében. A napokban a brit és amerikai hatóságok bejelentették, hogy több mint 20 milliárd dollár értékű kriptotranzakciót vizsgáltak, amelyet a Garantex orosz kriptotőzsdén bonyolítottak le. Kiderült, hogy legnagyobb mértékben a Tethert használták, ám a vállalat továbbra is tagadja, hogy segítené az oroszokat és állítása szerint a hatóságok kérésére bármelyik USDT-t befagyasztaná.