Oroszország bitcoin-ellenessége a végéhez közeledik?

Az orosz Interfax hírügynökség értesülései alapján enyhítődni látszik Oroszország bitcoin-ellenes politikája, ami  akár börtönbüntetéssel sújtotta volna a digitális fizetőeszközök tulajdonosait.

Idén nagy port kavart az az orosz kezdeményezés, ami szerint az orosz pénzügyminisztérium minden digitális fizetőeszköz, köztük a bitcoin használatát is állami felügyelet alá vonná. A legnagyobb felháborodást az váltotta ki, hogy a törvény alapján a bitcoin kereskedőket akár 38 000 dollár pénzbüntetéssel és maximum 7 év börtönbüntetéssel is sújthatnák.

Azonban az orosz Igazságügyi Minisztérium rosszallása miatt végül visszavonták a törvénytervezetet. Egy ideig úgy tűnt, hogy az általános felháborodás miatt inkább kiváró taktikát alkalmaznak a szabályozás elindítása terén.

Minden „pénzhelyettesítő” rossz?

Az orosz Igazságügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium közötti konfliktust a „pénzhelyettesítők” (money surrogates) definíciója okozta. Ezek használatának betiltása ugyanis gyakorlatilag az összes digitális valutát is törvényen kívül helyezte volna.

2014-ben Aleksey Moiseev pénzügyminiszter-helyettes a következőt nyilatkozta:

Az emberek játszhatnak a zsetonjaikkal, és akár pénznek is hívhatják őket, de ezeket a pénzhelyettesítőket nem használhatják ajánlatként. A törvényt most tárgyaljuk a parlamentben, és legkésőbb jövő tavaszig el is fogjuk fogadni. Jelenleg a bűnüldöző szervek megjegyzéseit vizsgáljuk, és figyelembe is fogjuk venni ezeket a törvény megalkotásánál. De a törvény alapvető irányvonala kőbe van vésve.

Az Interfax legújabb értesülései szerint pedig a digitális fizetőeszközök kriminalizációját már kormányközeli szakértők sem támogatják. Az orosz kormány pénzügyi politikájához közel álló meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a pénzügyminisztérium, a központi bank és más hivatalok is egyre megengedőbb politikát kívánnak folytatni.

Oroszország azonban eddig Bolíviához, Izlandhoz és Vietnamhoz hasonlóan a bitcoin és más fizetőeszközök szabályozásán és betiltásán dolgozott. A tiltás mögött meghúzódó érvelés szerint a kriptovaluták nagymértékben megkönnyítik a pénzmosást és a digitális és „való életben történő” bűnözést.

A bitcoin jogi státusza Oroszországban jelenleg is kérdéses, ugyanis a központi bank szerint az orosz szövetségi törvények alapján a bitcoin használata illegális.

A törvényjavaslat visszavonása azonban úgy tűnik, véget vet Oroszország bitcoin-ellenes politikájának. Ennek értelmében nem jár semmiféle büntetés a digitális fizetőeszközök használatáért Oroszországban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük