Oroszország leggazdagabb embere vált a helyi kriptoközösség új reményévé

Mialatt az orosz szabályozók már hónapok óta egy egységes kriptopénz-szabályozási keretrendszer kidolgozásán ügyködnek (minimális sikerrel), az MMC Norilsk Nickel PJSC és a milliárdos Vlagyimir Potanyin vált a helyi közösség új reményévé, hogy a hatóságok végső soron egy kriptobarát szabályozást fogadnak el Oroszországban. Azaz, legalább Potanyin kriptovállalkozásaira nézve előnyöst.

Potanyin kezébe vette a dolgokat és a központi bank képviselőivel, valamint a törvényhozókkal arról tárgyal hogyan lehetne egy egységes szabályrendszert kialakítani a digitális platformokra. Az oligarcha célja, hogy növelje azon entitások számát, melyek digitális platformokat működtethetnek. Jelen formájában Oroszországban kizárólag bankok és tőzsdék jogosultak digitális pénzügyi platformok fenntartására.

Az oligarcha abban bízik, hogy a törvénymódosítást már nyáron elfogadhatják és ezzel szabad utat kapnak a saját kriptoprojektjei is. Potanyin eddig több mint 6 millió dollárt ölt olyan digitális eszköz projektekbe, mint palládium tokenizálás, vállalaton belüli osztályok közötti kriptovaluta tranzakciók és egy szellemi tulajdonjogokkal kereskedő platform.

A MMC Norilsk Nickel, melynek egyben a feje is, a világ legnagyobb palládium bányásztársasága és már egy ideje kapcsolatban áll a svájci hatóságokkal annak érdekében, hogy tokent tudjon kibocsátani rá. A vállalatán belüli tranzakciókkal azt kívánja elérni, hogy az orosz központi bank vegye fel a vállalatát egy sandbox projektbe, ahol szabadon kísérletezhetnek a blokklánc alapú rendszerekkel anélkül, hogy az befolyással lenne a teljes orosz gazdaságra.

Oroszország krémje kétségbeesetten keresi a kiutat a Nyugat által Krím elfoglalása miatt Oroszországra kiszabott szankciók következtében megcsappant vagyoni helyzetük fenntartására és a kriptók sokak számára egy alternatív megoldást jelentenének a globális piacokra való visszatérésre. Moszkva oligarchái és szupergazdagjai között ‘buzz’ alakult ki a kriptók és a blokklánc technológia miatt.

Ezalatt januárban a vezető tisztséget Vlagyiszlav Ginko a kriptovaluták támogatásáról biztosította a közösséget és szerinte az orosz gazdaságban helye lesz a kriptóknak az elkövetkező években.