Oroszország a magánbányászok kárára engedélyezné az ipari kriptobányászatot

Oroszország hamarosan törvénybe iktathatja az ipari kriptobányászatot, miközben jelentős korlátozásokat vezethet be a magánbányászokra. Az új jogszabály a kriptovaluta tőzsdék működésére is kiterjedne, valamint hatással lenne a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokra.

Az ipari és magánbányászat szabályozása

Orosz törvényhozók azon dolgoznak, hogy jogi keretek közé szorítsák az ország gyors ütemben bővülő ipari kriptobányászati tevékenységét. Emellett komoly korlátozásokat terveznek bevezetni a magánbányászat számára. Anton Gorelkin, az Állami Duma Információs Politikai Bizottságának helyettes elnöke megerősítette, hogy a Duma az aktuális ülésszakban tárgyalja majd az új bányászati törvényt.

A javasolt törvény értelmében az ipari bányászok kizárólag a központi bank által felügyelt, speciálisan orosz vállalatok számára fenntartott kriptotőzsdéken értékesíthetik a bányászott tokeneket. Ezek a platformok biztosítanák, hogy a kriptoeszközök értékesítése szigorúan szabályozott körülmények között történjen. Ezzel szemben a magánbányászok számára meghatározott energiafogyasztási korlátokat állapítanának meg. Ugyanakkor, ha valaki ezeket a korlátokat nem lépi túl, engedély nélkül is folytathatja bányászati tevékenységét.

Nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok és a kriptovaluták

A törvénytervezet érdekes kivételt tesz lehetővé. Bár az ipari bányászok alapesetben csak az orosz tőzsdéken értékesíthetnek, speciális engedély birtokában lehetőségük nyílik arra, hogy tokenjeiket külföldi kriptotőzsdéken is piacra dobhassák. Ez a lehetőség különösen fontos az orosz központi bank számára. Ezáltal szeretnék a kriptovaluták hatását minimalizálni a belföldi gazdaságra, miközben előkészítik a digitális rubel bevezetését. Ez a rugalmasság segít abban, hogy az orosz bányászati vállalatok globális szinten is versenyképesek maradhassanak, miközben otthon a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében szigorú korlátok között működnek.

Az energiaellátók és helyi kormányzatok szerepe

A tervezet megerősítené az energiaellátók és a helyi kormányzati szervek hatalmát is, lehetőséget adva a kormánynak, hogy bizonyos régiókban betiltsa a bányászati tevékenységeket. Ez különösen azokban a régiókban válhat fontossá, ahol a bányászok túlzott terhet rónak az energiaellátó hálózatokra.

Szakértők véleménye a törvénytervezetről

Az új törvénytervezetről megosztottak a vélemények. Yuri Brisov, a Digital and Analogue Partners jogi tanácsadó cég partnerének megjegyzése szerint a törvénytervezet még kiforratlan, és a bányászat meghatározása is elkapkodva került bele. Brisov szerint csekély az esélye annak, hogy az előterjesztett változat elfogadásra kerül.

Az új törvénytervezet jelentős változásokat hozhat az orosz kriptobányászati szektorban, és hatással lehet a magán- és ipari szinten folytatott bányászati tevékenységekre. A törvény elfogadása határozottan befolyásolhatja Oroszország helyzetét a globális kriptopiacokon.