Törvényes iparággá válhat Oroszországban a kriptovaluta bányászat

Az oroszországi kriptobányászok jövőre speciális jogszabályban részesülhetnek.  Ez lehetővé tenné, hogy a kibányászott kriptovalutákat hagyományos exporttermékként tartsák számon (pont úgy, mint például a gázt is).

Ivan Chebeskov pénzügyminiszter-helyettes a digitális pénzügyek jövőjéről szóló kerekasztal-beszélgetésen beszélt a tervekről az RBC helyi kiadása szerint.

“Van egy lehetőség és egy törvényjavaslat arra, hogy a kriptovaluták exportját a bányászati tevékenység termékeként használjuk. Vagyis van egy speciális jogszabály az exportra” – mondta Chebeskov.

Ezen jogszabály értelmében a kriptobányászat törvényes iparágnak minősülne. Az orosz központi bank azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a bányászoknak kizárólag tengerentúli platformokon kellene kriptót értékesíteniük nem oroszországi lakosoknak.

Az oroszországi kriptobányászatot szabályozó törvényjavaslat már évek óta készül, amelyet az orosz központi bankkal való nézeteltéréseknek köszönhetően időszakos késésekkel jelöltek meg. Chebeskov azonban nemrég azt mondta, hogy lassan sikerül megtalálni a “közös hangot”.

Az orosz jegybank is dolgozik egy törvénytervezeten, amely egy “kísérleti jogi rendszert” vezetne be a kizárólag export-import ügyletekben használható kriptovaluták számára.

Kriptobányászat Oroszországban

Oroszország termeli a világ második legnagyobb bányászati teljesítményét, ami jelzi az ágazatban való erejét. Az ilyen előrelépések ellenére azonban a hatóságok még nem legalizálták a kriptobányászati tevékenységeket a joghatóságuk területén.

Az Állami Duma tavaly nyújtott be egy törvényjavaslatot, amely ezt a hiányosságot orvosolja. A törvényjavaslat felvázolja a bányászott kriptoeszközök értékesítésére vonatkozó eljárásokat, beleértve a külföldi platformok értékesítését is. A bányászoknak azonban e jogszabály értelmében információkat kell szolgáltatniuk a Szövetségi Adószolgálatnak.

Az ország kriptós erőfeszítései

Az elmúlt év során Oroszország hozzáállása a kriptovalutához megváltozott – pozitív irányba. Az olyan kulcsfontosságú felek, mint az Orosz Nemzeti Bank, elismerték a határokon átnyúló elszámolásokban rejlő lehetőségeket:

Oroszország pénzügyminiszter-helyettese, Alekszej Mojszejev elmondta, hogy az ország csúcsbankja és a pénzügyminisztérium olyan megállapodásra jutott, amely lehetővé teszi a kriptovaluta használatát a nemzetközi fizetésekhez, jelentette az oroszországi Kommerszant szeptember 22-én.

Ez az érdeklődés az ország globális fizetési rendszerekhez való hozzáférését korlátozó nemzetközi szankciókból ered, amelyeket az orosz-ukrán konfliktus következtében hoztak Oroszország ellen.

Emellett a tisztviselők korábban az ország azon vágyát hirdették, hogy nemzeti kriptotőzsdét hozzon létre. Ezt az ötletet azonban félretették, miután az iparág számos érdekeltje ellene szavazott. Ehelyett azt tanácsolták a hatóságoknak, hogy fogalmazzanak meg olyan szabályokat, amelyek lehetővé teszik magáncégek számára, hogy ilyen tőzsdéket hozzanak létre.