Örülhetnek az ETH bányászok – még többet bír az RTX 3080ti LHR

Nagyon gyorsan végigszaladt az Ethereum-bányászok közösségeiben az a hír, amelyet először még az OwnSnap publikált. Eszerint egy BIOS frissítésnek köszönhetően az Ethereum bányászok most már 21%-kal magasabb hashrátát érhetnek el az Nvidia RTX 3080ti LHR EVGA verziójú videókártyák segítségével. A kártya nevében szereplő LHR a “Lite Hash Rate” rövidítése, ami egy beépített szabályozónak köszönhetően limitálta a kártya teljes bányászati hashráta kapcitását.

A videókártyák továbbra is nagyszerű eszközök bányászatra

A hashráta a bányászok számára azért fontos, mert ez nagyon konyhanyelven fogalmazva a másodpercenkénti találgatások számát jelenti. A találgatásokkal próbálják a bányászok megtippelni azt az egyszer használatos számot, ami egy tranzakció hash kimenetelét jelenti egy blokkban. 1 millió tipp 1 másodperc alatt jelent 1 megahash/másodperces hashrátát. Visszatérve a videókártyára, az LHR limitert azért elég sokan próbálták megbuherálni és sikerrel is jártak. Eredetileg egy Ethereum bányász a teljesítmény 50%-át volt képes elérni a kártya segítségével, viszont az NBMiner nevű bányászprogram frissítésével már a grafikai processzor teljesítményének 70%-át ki tudták aknázni a bányászok. És néhány hónappal ezelőtt pár bányász sikerrel kerülte meg a limitert és a teljes kapacitást képes volt kihasználni.

Viszont a 70% feletti részt csak Ethereumtől eltérő coin bányászatára lehetett használni. Most viszont az Nvidia partnere, az EVGA kiadott egy frissítést az RTX 3080ti LHR kártyához. Ez megoldott egy problémát a grafikai processzornál, ami limitálta a teljesítményt nagy igénybevétel esetén. Így az Ethereum bányászok már képesek lehetnek 80 MH/mp teljesítményt elérni, ami 21%-os növekedést jelent a korábbiakhoz képest. Eddig az EVGA-t leszámítva más cég még nem adott ki ilyen jellegű frissítést. A más verziójú RTX 3080ti kártyatulajdonosok szintén letölthetik ezt a frissítést, de az ő esetükben akár komoly gondokat is okozhat egy ilyen buherálás. Voltak akiknek sikerült nem EVGA kártyáknál is kimaxolni a teljesítményt, például a Red Panda Mining csapata egy Inno-3D RTX 3080ti esetén sajtolt ki 91 MH/mp-t a GPU-ból.