Őrült tolongás van a BlackRock mögött a spot bitcoin ETF kérelmekkel

Pár nappal ezelőtt írtunk róla, hogy a BlackRock, a világ legnagyobb eszközkezelője kérelmet nyújtott be egy spot Bitcoin tőzsdén kereskedett alap (ETF) elindítására. Ezután nem sokkal jött a Fidelity Investments, a világ harmadik legnagyobb alapkezelője, amely nemrégiben benyújtotta a saját spot bitcoin ETF indítására vonatkozó kérelmét. Ők már eredetileg 2021-ben el akarták indítani a Wise Origin Bitcoin Trust ETF-et. De 2022-ben az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet ezt a kérelmet elutasította.

A BlackRock kérelmén múlik majd minden

És nem csak a Fidelity nem akar lemaradni a versenyben. A BlackRock lépése óta az Invesco (IVZ) és a WisdomTree is nyújtott már be kérelmeket többek között. A BlackRock beadványához hasonlóan a Fidelity dokumentumcsomagja is tartalmaz egy ún. “felügyeleti megosztási megállapodást” egy meg nem nevezett amerikai spot bitcoin kereskedési platformmal. Ennek a megállapodásnak az a célja, hogy segítsen csökkenteni a SEC piaci manipulációval kapcsolatos aggodalmait.

A Fidelity azt is hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban rengeteg veszteséget szenvedtek el a kriptopiacok szereplői a letétkezelők és kriptotőzsdék fizetésképtelenségének köszönhetően. Viszont szerintük ezeket a befektetőket egy spot bitcoin ETF megvédte volna a veszteségektől. A SEC egészen mostanáig egyetlen kérelmet nem bírált még el. És sokan nagyon optimisták a BlackRock kérelme vonatkozásában. Hiszen a cég 575 eddigi ETF kérelméből 574-re kapott jóváhagyást, azért ez egy teljesen más jellegű beadvány. Többször több szakértő is megszólalt a kérelem kapcsán, jelenleg úgy 10% esélyt adnak arra, hogy a SEC engedélyezi a BlackRocknak a spot bitcoin ETF-et.