Összehozta a földgáz az olajcégeket és a zöld bitcoinbányászokat

Napjainkban a kriptovalutákkal szemben a magas volatilitás mellett a leggyakrabban felrótt ellenérv az aránytalanul nagy környezetszennyezés. Bár a legtöbb bitcoint és a legtöbb egyéb kriptovalutát is Kínában bányásszák, jellemzően még mindig környezetszennyező széntüzelésű erőműből származó energiával, a verseny alternatív zöld energiaforrások használatára egyre élesebb.

Újabb lendületet adott a zöld bitcoinbányászok mozgalmának, hogy amikor nemrég Kína újabb a kriptovalutákat korlátozni próbáló intézkedések sorát jelentette be, akkor már ők is az aránytalan mértékű környezetszennyezést nevezték meg az egyik fő indokként. Bár természetesen a valódi ok ebben az esetben sokkal inkább pártpolitikai lehetett, aki hiszi aki nem, már Kínában is sokkal komolyabban veszik a környezetvédelmi szempontokat mint ezelőtt akár 5 évvel.

A megváltozott szabályozói és versenypolitikai helyzetben a vállalatok, csakúgy, mint az országok, rohamtempóban igyekeznek csökkenteni ökológiai lábnyomukat, hogy elkerüljék a környezet túlzott mértékű terheléséhez egyre több ponton kapcsolódó egyre növekvő számú adót és büntetővámot.

A legégetőbb helyzetben minden bizonnyal a globális olajpari óriások vannak, akiknek a hírneve már évtizedek óta folyamatosan csak egyre rosszabb és rosszabb, a környezetszennyezéssel kapcsolatos problémák mellett a sorozatos politikai botrányok, emberáldozatokkal és extrém környezetszennyezéssel járó balesetek, illetve emberi jogi aggályok miatt (pl. az Egyesült Államokat gyakran éri az a vád, hogy túlzott olajfüggősége miatt nézi el a Szaud-Arábiában tapasztalható folyamatos emberi jogi visszaéléseket).

Már az is előfordult, hogy az ugyanazért az erőforrásért, jelen esetben a környezetbarát módon termelt elektromos energiáért vívott verseny inkább ellenfelekké tette a zöld bitcoinbányászokat és a nagy olajcégeket. Példának okáért az olajóriások hatalmas anyagi és politikai alkuelőnyüket kihasználva egyre jobban kiszorítják a kriptobányászokat az észak-európai szél és vízenergia szerződésekből, ezzel véget vetve a korábban Svédországban, Norvégiában és Izlandon kialakult zöld bitcoinbányász paradicsomnak.

Ami az olajcégeknek teher az a kriptobányászoknak ingyen áram

Most azonban úgy tűnik, hogy a két fekete bárány kölcsönösen kedvező együttműködési lehetőséget fedezett fel. Észak-Dakota államban kriptobányászok teherautókra telepített mobil bányászállomásokat küldenek ki a zord vidéken számos helyen fellelhető olajkutakhoz. Az olajkutak fúrásakor számos alkalommal olaj mellett vagy helyett földgázt is találnak, azonban ennek a koncentrációja általában túl alacsony, hogy megérje a kifejezetten olajat kereső expedícióknak kiépíteni az infrastruktúrát a gáz biztonságos elszállításához.

Az együttműködés keretében a mobil bányászállomások rácsatlakoznak a már kimerült olajkutakra, vagy a soha nem is használt olajat nem rejtő próbafúrások járataira, esetleg még aktív kutak egyes részeire is, hogy a kiáramló földgázból a hagyományosnál sokkal környezetkímélőbb módon állítsanak elő energiát helyben, amivel a teherautók rakterében elhelyezett bányász szuperszámítógépeket üzemeltetik.

Szigorú szabályozások vonatkoznak arra, hogy a feltárt, de ki nem nyert földgázt hogyan kellene kezelni, így az energiavállalatok sokszor inkább elégetik azt, mintsem szakszerűen lezárják a telepet. Egy ilyen kút évekig is éghet, folyamatosan céltalanul üvegház hatású gázokat eregetve a levegőbe, ami miatt egyre több támadás éri az olajvállalatokat, így ha valaki jelentkezik a gáz hasznosítására akkor sokszor akár ingyen is de maximum aprópénzért készségesen eladják neki.

Mivel egy ilyen telepen hónapokig, de akár évekig is elegendő gáz áll rendelkezésre a mobil bányászállomás működtetéshez, így a teherautók mozgatásához szükségez üzemanyag sem jelent szinte semmilyen költséget a zöld bitcoinbányászok számára. Becslések szerint csak Észak-Dakotában sok száz hasonló „néma” olajkút van, Amerika szerte pedig sok sok ezer, ami csak arra vár, hogy valamilyen hasonlóan kreatív módon hasznosítsák, így ez a fajta bányászat akár még évtizedekig is jövedelmező maradhat.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.