Összeomlott a BitLucky horvát kriptobefektetési cég

Talán kevésbé volt ismert globálisan, de a horvát kriptovállalkozás, a BitLucky egy egészen sok ügyfelet vonzó cég (volt) Horvátországban. Alapvetően befektetésekkel foglalkoztak, azzal hirdették magukat, hogy ügyfeleik pénzét kriptoba fektetik és 5-25% közötti profitot tudnak biztosítani. Ez azért jelentősen nagyobb haszon, mint amit a különféle banki termékek vagy állampapírok tudtak biztosítani.

A BitLucky alapítóinak nyoma veszett

Május 19-én hallottunk utoljára a cégről, amikor vezetője, Luka Burazer egy e-mailben tájékoztatta az ügyfeleket egy rossz hírről. Azt írta, hogy néhány rossz kereskedés és döntés következtében a cég csődközeli állapotba jutott. Abban a levélben még további információkat ígért az ügyfeleknek, viszont azóta nem hallani sem róla, sem alapító társáról. Olyannyira, hogy mobiljaik kikapcsolt állapotban vannak, e-mailekre nem válaszolnak és az összes profiljukat törölték a közösségi médiából is. A Jutarnji List nevet viselő horvát portálnak sikerült elérni a BitLucky egyik alkalmazottját, aki azt mondta, hogy “az igazgató megőrült és minden pénzt elköltött”.

A jelenlegi becslések szerint az elveszített eszközök értéke meghaladja a 75 millió amerikai dollárt és legalább 700 ügyfél lehet érintett. Utólag mindenki okos már, de sokak szerint a BitLucky valójában csak egy hatalmas piramisjáték volt, mert 5-25%-os hozamokat ígérni a volatilis kriptopiacon elég nagy vállalás. A fentebb említett Jutarnji List újságjának egyik szerkesztője szerint már az is figyelmeztető jel volt, hogy Burazerről még egy kép sem volt nagyon elérhető és nem is nyilatkozott a sajtónak sem.