Össztűz alatt a Binance: a Gopax-üzlet ügyfeleit jelentős kár érte

A Binance globális kriptotőzsdét most azzal vádolják a Bloomingbit dél-koreai hírportál szerint, hogy hatalmas engedménnyel adta el a Gopax felvásárláshoz kapcsolódó hitelezői követeléseket. Ez az ellentmondásos lépés riadalmat keltett a befektetők és a szabályozók körében is.

A Binance jelentős részesedést szerzett a dél-koreai Gopax kriptopénzváltóban, így annak legnagyobb részvényese lett. A tavalyi kriptoszektorbeli válság közepette a Gopay, a Gopax által üzemeltetett kriptopénz letétkezelő szolgáltató felfüggesztette a kifizetéseket, mintegy 70 milliárd won (körülbelül 51,5 millió dollár) lett zárolva.

A Binance teljes kártérítést ígért az érintett befektetőknek, és csökkentett áron vásárolta fel a Gopax részvényeket. Ahelyett azonban, hogy a Binance saját forrásaiból kompenzált volna, az áldozatok vagyonköveteléseit kevesebb, mint a teljes érték felén tovább értékesítette.

Ez a döntés közvetlenül a kriptovaluták, köztük a Bitcoin értékének jelentős emelkedése előtt született. Következésképpen a károsultak pénzügyi veszteségei megnövekedtek. A Gopayhez kapcsolódó tartozás mára mintegy 100 milliárd wonra (~ 73,6 millió dollár) duzzadt, a visszafizetett összegeket nem számítva.

A Binance-Gopax üzletet ismerő bennfentes szerint a Binance tavaly augusztusban eladta a Genesis Global Capital eszközköveteléseit. Az eladás célja a Gopay befektetők kártalanításának második részletének finanszírozása volt. A Genesis Global Capital döntő szerepet játszott a Gopayhoz kötődő pénzügyi műveletekben.

A Binance által alkalmazott stratégia nehéz helyzetbe hozta a Gopaxot. Az áldozatok kártalanításának fennmaradó 50%-os része a Gopax Binance általi felvásárlásának befejezésétől függ.

Eközben az USA-ban egy teljesen ellentétes forgatókönyv játszódott le. E szerint az amerikai székhelyű Gemini tőzsde megkezdte a lekötött pénzeszközök 97%-ának kifizetését, miután egy amerikai bíróság jóváhagyta a Genesis csődkompenzációs tervét.