Öt éves mélyponton a tőzsdék Bitcoin-készlete

Szenzációs napokat tudhat maga mögött a világ vezető kriptovalutája, a Bitcoin BTC Price BTC Price , mely az elmúlt 7 napban majdnem 18%-os emelkedést mutatott be, kedd hajnalban pedig átlépte a 68 500 dollárt is. A „digitális arany” felfutása akkor indult meg, amikor a Grayscale GBTC-kiáramlási üteme alább hagyott január végén, és úgy tűnik, a Bitcoin iránti érdeklődés nem tiszavirág életű lesz.

Gyorsul a kiáramlás üteme

Annak ellenére, hogy a befektetők egyelőre még nem tértek vissza a kriptovalutákhoz, a Bitcoin kiáramlási üteme jelentős mértékben megnőtt – erről számolt be James Van Straten, a SryptoSlate kutatási és adatelemzője nemrégiben. Van Straten a Glassnode adatait felhasználva arra a megállapításra jutott, hogy 2024. március 1-jén körülbelül 2 milliárd dollár értékben vontak ki Bitcoin-t a legnagyobb tőzsdékről, ez a tendencia pedig 2021 júniusára emlékeztet. A Glassnode adatai azt sugallják, hogy a napi Bitcoin-kiáramlás legutóbb 2,5 éve volt ennyire robosztus mértékű, a rekord pedig nagyjából 5 éve, 2009-ben került be a történelemkönyvekbe, amikor is több, mint 2,3 milliárd dollár értékben vontak ki Bitcoint a tőzsdékről.

Nem térnek vissza a befektetők

Van Straten szerint azért mondható jelentős mértékűnek ez a mostani kiáramlás, mivel 2021-ben, a bikapiac derekán jóval több befektető volt jelen, amikor a legnagyobb kivonások történtek, most viszont ezt meg sem közelíti a trend. Az igaz, hogy számos új befektető került be a kriptopiacra az elmúlt fél évben, köszönhetően többek között a januárban jóváhagyott Bitcoin spot ETF-nek, ugyanakkor a Google Trends analitikája szerint az érdeklődés harmada annak, ami 2021 nyarán volt tapasztalható.

A Google Trends kimutatása a Bitcoin iránti érdeklődést illetően az elmúlt 5 évből, forrás: Google Trends

Mélyponton a tőzsdék készülete

A Glassnode adatai arra is rávilágítanak, hogy a főbb kereskedési platformokon (Binance, Coinbase, Bybit, OKX, Kraken, KuCoin és Gate.io) tartott teljes Bitcoin-eszközállomány március első napjaira 2,28 millió BTC-re esett vissza, amely nagyjából 150 milliárd dollárnak feleltethető meg. Ez a készletállomány 2018 márciusa óta nem volt ilyen alacsony, ugyanakkor a Bitcoin akkori árfolyama nagyjából 8 000 dollár körül ingadozott.

Azt tudjuk, hogy a Coinbase (NASDAQ: $COIN) szerepe hatalmasat nőtt a piacon azáltal, hogy az elfogadott 11-ből 8 spot ETF esetén a Coinbase kriptotőzsdét jelölték meg letétkezelőnek, ugyanakkor Van Straten különösen érdekesnek találja azt, hogy a spot ETF-től elvonatkoztatható Binance kriptotőzsde nagyjából 400 millió dolláros kiáramlást tapasztalt az említett kereskedési napon – március 1-jén. A Bitcoin jelenegi 24 órás kereskedési volumene meghaladja a 75 milliárd dollárt, ennek 30%-ért felelős nagyjából a Binance.

Népszerűbbek a fiatalabb érmék

Amellett, hogy a Bitcoin szerepe megkerülhetetlen a kriptopiacon, és várhatóan mindig is az lesz, a CryptoQuant elemzője, Crypto Dan arra világított rá legutóbbi kutatásában, hogy az új befektetők számára érdekesebbek a fiatalabb, 6 hónapnál rövidebb ideje forgalomban lévő kriptovaluták. Ez azt jelenti, hogy az új befektetők elkezdtek beáramlani a piacra, és jelentős tapasztalat híján az éppen trendingnek mondható mémcoinokat, AI-kriptovalutákat vagy gaming-kriptovalutákat részesítik előnyben. Általános tapasztalatok szerint az új befektetők első sorban azokat az eszközöket vásárolják, melyek éppen felkapottak a Twitteren vagy a YouTuben és impulzív módon fomozzák őket. Crypto Dan szerint hamarosan nagyobb hullámban érkezhetnek meg az új, egyéni befektetők, hiszen a kriptovaluták Veblen-javaknak tekinthetők, amik után a kereslet az árfolyam növekedésével egyenesen arányosan nő.