Óvakodj a csalóktól: a Cardano alapítójának videóját mesterséges intelligenciával készült hanggal manipulálják az adathalászok

A mesterséges intelligenciával beköszöntött a csalások új korszaka. Egyre nehezebb megkülönböztetni a kamut a valódi tartalmaktól, ezért sokan bedőlnek az álhirdetéseknek. Ebbe nemrég a kevésbé szemfüles ADA-befektetők is belekóstolhattak: az alapító egyik videójára kevertek új hangot, amiben airdrop ígéretével csalták adathalász oldalakra a gyanútlanokat.  

A kriptotér kísérleti technológiái nemcsak a mohó befektetőket vonzzák, hanem a mindenre elszánt csalókat is. Nemrég például Charles Hoskinsonnak, a Cardano (ADA) alapítójának és alkotójának videóját használták fel a gyanútlanok becsapására. Hoskinson videójára mesterséges intelligenciával készült hangalámondást kevertek, amivel egy adathalász webhelyhez vezető hamis airdropot reklámoztak.

A hamis Cardano-airdropot bejelentő hirdetés kriptóval kapcsolatos YouTube-videókon jelent meg, fontos azonban megérteni, hogy ebben az esetben nem a YouTube tartalomkészítői a hibásak.

A csalók ugyanis a platform hirdetési rendszerét használták ki a megtévesztő hirdetés terjesztésére, ami aggályokat vetett fel a platformon végzett hirdetés-ellenőrzési folyamatokkal kapcsolatban. Szerencsére a Solar Miner In Spain néven futó X-felhasználó kiszúrta a csalást, és értesítette az egyik érintett csatorna tulajdonosát, a Digital Asset News-t.

Te jó ég!! Az AI ugyan nem tökéletes ebben az átverős videóban, amit a videóm előtt játszottak le, de ELÉG KÖZEL áll hozzá. Pontosan úgy hangzik, mint @IOHK_Charles, csak egy kicsit darabos. BÚCSÚZZ el az adádtól. Egyre kifinomultabbak a csalások a @YouTube-on, és ez elég ijesztő.” – írja a Digital Asset News az X-en.

Cardano (ADA) árelemzés

Időközben a Cardano natív tokenje 0,57 dollárral kereskedik a cikk megírásakor. A december 13-i 0,61 dolláros havi csúcsról ugyan kicsit visszacsúszott, de most újra erősödést mutat. Ha éves szinten nézzük a helyzetet, akkor 126,37%-os árnövekedésről beszélhetünk, ami az ökoszisztéma növekedését és a DeFi szektor fellendülését tükrözi.

A Cardano decentralizált pénzügyi (DeFi) ökoszisztémája az év legjobb DeFi-projektjei között volt, Charles Hoskinson pedig nemrégiben a további decentralizációról szőtt terveiről beszélt live streamjében. Eközben az Ada validátorai által stake-elt mennyiség is jelentősen nőtt, meghaladva a 14 milliárd dolláros piaci felső határt.

Az AI-technológia fejlődésével a felhasználóknak, fejlesztőknek, befektetőknek és tartalomkészítőknek egyaránt óvatosabbaknak kell lenniük a csalásokkal és kockázatokkal szemben. Ugyanezt az óvatosságot kell alkalmazi a kriptóval való kereskedéskor is: a befektetőknek és a felhasználóknak elővigyázatossággal és szkepticizmussal kell mérlegelniük a lehetőségeiket, különösen akkor, ha egy ajánlat túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen.