Az Overstock a saját kriptopénzében fizeti ki az osztalékot

Az Overstock amerikai webáruház a részvényesi osztalékot a tZERO leányvállalatának kriptopénzében fizeti ki.

A lépést már jóváhagyta a vezetőség. Az Overstocknak mintegy 40 000 részvényese van akik 37 milliónyi részvényt birtokolnak. A részvényeket az osztalékfizetés előtt digitális részvényekre kell konvertálnia a cégnek majd azt követően szeptember 23-ától fizeti az osztalékot a részvényesek letéti tárcájába.

A vállalat közleménye szerint a konvertált részvények nincsenek az 1933-as értékpapír részvény alapján regisztrálva és csak a Dinosaur Financial Group brókeren keresztül lehet kereskedni. Az elszámolásért és letétkezelésért az Electronic Transaction Clearing fog gondoskodni, az utalásokat pedig a Computershare hajtja végre.

Overstock.com CEO, Patrick M. Byrne elmondása szerint, “Az új A-1 részvények jogi alapja hasonló a normális értékpapírokra vonatkozó tulajdonjoghoz, amikkel a NASDAQ-on lehet kereskedni.”

A Series A-1 digitális részvényeket még júniusban mutatták be, mint a második ilyen típusú értékpapír. Csakis akkreditált befektetőknek érhető el a PRO Securities nevű alternatív kereskedési rendszeren keresztül. A platformot az egyik Overstock leányvállalat, a tZERO támogatja.

Bryne azt is hozzátette a közleményben, hogy egyelőre nehéz megmondani, hogy ezek az alternatív ‘kriptorészvények’ kereskedési ára mennyire lesz összhangban a hagyományos részvényeik árfolyamával és előfordulhat, hogy komoly arbitrázs előnyre lehet majd szert tenni a kettő kereskedésével.

Byrne ugyanakkor hozzátette, a lépés közelebb hozza a blokklánc alapú tőkepiacok kialakulását, ami szemben a hagyományos kereskedési és elszámolási mechanizmusok hibáival és botrányaival tiszta lappal indul.

Byrne szerint:

5 évvel ezelőtt egy párhuzamos univerzum építésébe kezdtünk: egy legális, blokklánc-alapú tőkepiac építésébe. Sikerült.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük