Pár nap múlva jön az Arbitrum hálózat ARB tokenje

Az Arbitrum csapata a jövő héten átadja a Layer 2-es blokklánc feletti irányítást, és így több milliárd újonnan mintelt tokent tesz elérhetővé a felhasználók, egy decentralizált autonóm szervezet (DAO), a befektetők és a protokollt létrehozó csapat számára.

A Layer 2-es hálózatok központi szerepet játszanak az Ethereum skálázásában, és több milliárd felhasználó befogadására vonatkozó terveiben. Számos startup lépett be a piacra, de az Arbitrum egyértelműen vezető pozíciót szerzett az elmúlt időben. Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, a hálózat tranzakciószáma a múlt hónapban két egymást követő napon is meghaladta az Ethereumét, így nem meglepő, hogy az Arbitrum növekvő népszerűsége miatt sokan várnak az ARB tokenre.

A Layer 2-es blokklánc közleménye szerint az új token várhatóan március 23-án válik majd elérhetővé.

Lehetővé teszi a Layer 3-as hálózatok fejlesztését az Offchain Labs

Az Arbitrum anyavállalata, az Offchain Labs azt is bejelentette, hogy lehetővé teszi a Layer 3 blokkláncok engedély nélküli fejlesztését. A vállalat vezérigazgatója, Steven Goldfeder elmondta, hogy a két bejelentés “erősen összefügg.”

“Az egyik bejelentéssel átadjuk az Ethereumnak az ökoszisztémát és a blokkláncok, valamint a technológiájuk feletti ellenőrzést.” – mondta Goldfeder. “A második bejelentéssel pedig egy újabb lépést teszünk a fejlődés felé.”

A cég szerint az ARB teljes kínálatának 56%-a egy DAO által ellenőrzött alapítványhoz fog kerülni. Az Offchain Labs, az Arbitrum anyavállalatának jelenlegi és jövőbeli alkalmazottai a tokenek negyedét kapják majd, 19% pedig a befektetők számára lesz elérhető. Emellett azok a felhasználók, akik megfelelnek bizonyos kritériumoknak, a kínálat 11,5%-át kapják meg, a maradék 1,1% a DAO-ké lesz.

A token bejelentése és az elindítás közötti egyhetes késleltetés célja, hogy az embereknek legyen idejük jelentkezni potenciális delegáltként az Arbitrum DAO-n belül. Amint a felhasználók igényt tartanak a tokenjeikre, azonnal lehetőségük lesz érvényesíteni a szavazati jogukat.

A tokenek ellenőrzése érdekében az Offchain Labs partnerségre lépett a Nansen kriptoelemző céggel, de a Nansen feladatai közé fog tartozni azoknak a fiókoknak a kiszűrése is, amelyek viselkedése airdrop-farmingra utal. Az airdrop-farming a DeFi platformok organikus használatának színlelését jelenti – a kripto airdropok ugyanis legtöbbször a korai és aktív felhasználókat jutalmazzák.

A Coinbase is beszáll a versenybe

A Coinbase nemrég bejelentette, hogy saját rollupot fog létrehozni az Optimism technológiájának felhasználásával, amely jelenleg a Layer 2 versenyben a második helyen áll. Az Egyesült Államok legnagyobb kriptotőzsdéje azt is közölte, hogy emberekkel járul hozzá az Optimism-en dolgozó csapathoz.

Az Offchain Labs feje szerint ugyanakkor a csütörtöki Layer 3 bejelentésnek nem volt köze az Optimism és a Coinbase partnerségéhez.

“Már régóta tervezzük a Layer 3 stratégiát.” – mondta Goldfeder.

Egyébként annak ellenére, hogy az Offchain Labs átadja az irányítást az Arbitrum felett, várhatóan továbbra is szerepet kap az ökoszisztémában, mint szolgáltató.