Az Arbitrum hálózat a napi tranzakciókban felülmúlja már az Ethereumot is

Az Arbitrum dominanciája a Layer 2-es ökoszisztémában tovább növekszik 2023 első negyedévében, miután az Arbitrumon az egyedi címek száma minden idők legmagasabb értékét érte el.

Február 21-én, kedden az Arbitrum Layer 2 skálázási megoldás megelőzte az Ethereumot a napi tranzakciók számát tekintve. Ezzel tovább növelte az Arbitrum a dominanciáját, mint vezető Layer 2 rollup megoldás.

Az Arbitrum egy technológiai megoldás, amelyet az Ethereum skálázására terveztek. Az Arbitrum láncokkal minden olyan dolog kivitelezhető, amit az Ethereumon is meg lehet csinálni. Használhatsz Web3 alkalmazásokat, telepíthetsz okosszerződéseket, stb. De a nagy előnye, hogy ezek a tranzakciók olcsóbbak és gyorsabbak lesznek az Arbitrum láncon.

A napi tranzakciók száma az Arbitrumon, amely összességében a negyedik legnagyobb blokklánc a teljes lekötött érték (TVL) alapján, a január 1-jei napi 159 919 tranzakcióról több mint 1 103 398-ra ugrott. Ez nagyjából 590%-os növekedést jelent kevesebb mint két hónap alatt az Arbiscan blokkelemző cég szerint.

Arbitrum

Ehhez képest az Ethereum blokkláncon a napi tranzakciók száma ugyanebben az időszakban szűk 46%-kal, 1.084.290-re nőtt csupán az Etherscan szerint.

Ráadásul az Arbitrum hálózatán az egyedi címek száma minden idők legmagasabb értékét, mintegy 2,95 millió címet ért el. A DeFiLlama TVL aggregátor adatai azt mutatják, hogy az Arbitrum TVL-je január 1. óta 81%-kal ugrott meg nagyjából 1,85 milliárd dollárra.

Arbitrum

Az Ethereum azonban még mindig nagyságrendekkel több tranzakciós díjakat szed be

Azonban nemcsak az Arbitrum előzte meg az Ethereumot az elmúlt hónapokban. A GMX, az Arbitrumhoz tartozó decentralizált tőzsde a múlt héten szintén megelőzte az Ethereumot a napi díjak tekintetében. A növekvő Layer 2 ökoszisztémában számos új pénzügyi alkalmazás is megjelent, mint például a Camelot, a Vela Exchange és a Radiant Capital. Ezek mindegyike az elmúlt 24 órában több mint 100%-kal növelte felhasználóinak és tranzakcióinak számát a Nansen adatai szerint.

Az Arbitrum tranzakciók és címek növekedése ellenére az Arbitrum még mindig elmarad az Ethereumtól a hálózati díjak tekintetében. A cikk írásakor az Ethereum egynapos díjainak teljes összege 6,7 millió dollár körül alakul, míg az Arbitrum egynapos díjainak összege nagyjából 154 000 dolláron áll. Ez a cryptofees.info szerint kevesebb, mint 2,3%-a az Ethereum teljes egynapos hálózati díjainak.

Walter Teng, a Fundstrat Global Advisors alelnöke szerint az Arbitrum fokozott aktivitása abból eredhet, hogy a felhasználók reménykednek és spekulálnak egy esetleges Arbitrum airdropban. Teszik ezt annak ellenére, hogy az Arbitrum fejlesztői nem terveznek és nem jelentettek be ilyen token airdropot egyelőre.