Paraguayban az ország energiatöbbletét felhasználhatják a kriptobányászok

A paraguayi szenátus egy határozatot fogadott el, amely támogatja, hogy az ország energiatöbbletét kriptobányászati vállalatoknak értékesítsék, figyelembe véve a kínált árakat és garanciákat. A nyilatkozat bírálja azokat a szerződéseket, amelyek szerint Brazília csak a bányászati tevékenységekért fizetett díjak 25%-át fizeti az energiáért, és javasolja, hogy inkább 20 új, kriptobányászati cégekkel kötött szerződés felé irányítsák az energiafelesleget.

A paraguayi szenátus arra szólít fel, hogy az energiafelesleg átirányításával támogassák a kriptobányászati vállalatokat. A szenátus által elfogadott nyilatkozat, amelyet Salyn Buzarquis szenátor javasolt, hangsúlyozza a kriptobányászat támogatásának jelentőségét, és az ország energiafeleslegének kriptobányászati tevékenységeket támogató átirányítását javasolja. Buzarquis elmondta, hogy a kriptobányászat céljából történő energia értékesítés lehetővé tette a Nemzeti Energiaügyi Igazgatóság (ANDE) számára, hogy évente több mint 100 millió dollárt gyűjtsön be, “korábban soha nem látott” garanciákkal a szektor vállalataitól. Elmondta továbbá, hogy a Paraguayban működő kriptobányászati vállalatok 40 – 52 dollár + adók közötti áron fizetnek az MWh-ért.

Ezek a társaságokkal kötött vásárlási megállapodások (PPA-k) sokkal előnyösebbek Paraguay számára, mint az alacsony áron Brazíliának eladott energia. Brazília 10 dollárt fizet MWh-ként, ami a legális bányászati vállalatok által fizetett összeg 25%-a.

Buzarquis kiemelte, hogy a bányászati vállalatok lehetővé teszik az ANDE számára, hogy 2025-ben 125 millió dollárt szerezzen be, ami lehetőséget biztosít az intézménynek az infrastruktúra fejlesztésére és az alacsony díjak fenntartására a paraguayi polgárok számára.

A nyilatkozat szerint lehetőség nyílik arra, hogy a kriptobányászati tevékenységekre vonatkozó szerződéseket szükség esetén módosítsák úgy, hogy azok működését az alacsonyabb energiaigényű időszakokra korlátozzák. Ez hozzájárulna Paraguay gazdasági növekedésének elősegítéséhez, miközben a kriptobányászok zavartalanul folytathatják tevékenységüket.

Buzarquis szenátor arra hívta fel a figyelmet, hogy 20 vállalat készül megállapodást kötni az ANDE-vel, és javasolta, hogy ezeknek a vállalatoknak kellene értékesíteni az energiát, nem pedig Brazíliának 2000 MWh-t támogatott díjon kínálni. Ez a nyilatkozat egy korábbi törvényjavaslatra adott válasz, amely ideiglenesen, 180 napra felfüggesztené a kriptobányászati tevékenységeket az országban.