Paraguayban betiltanák a bitcoin bányászatot

Egy paraguayi törvényjavaslat nem csak a bitcoin bányászatot tiltaná be, hanem a kritikusok szerint még a kriptostakinget és a tárcákat is érintheti.

Paraguay egyre nagyobb dilemmával küzd a kriptovaluta kapcsán. Ahogy a hőmérséklet emelkedik és a légkondicionálók teljes fordulaton üzemelnek, az ország áramellátó rendszere küzd, hogy mindenhol biztosítani tudja a szükséges mennyiségű elektromosságot. Azonban nem a forró időjárás az egyetlen, ami próbára teszi a rendszert. A kormány szerint az illegális kriptobányász farmok gigawattokat fogyasztanak, szó szerint “zabálva” az áramot.

Ennek kezelésére egy csoport paraguayi törvényhozó egy törvényjavaslatot nyújtott be, amely ideiglenesen lelassítaná az energiaigényes kriptobányászatot, felfüggesztve az ökoszisztémával kapcsolatos összes tevékenységet:

A virtuális vagy kriptoeszközök létrehozása, megőrzése, tárolása és kereskedelme, a kriptovaluták, valamint a kriptobányász farmok telepítése Paraguay területén ideiglenesen tilos.”

A törvényjavaslat szerint a tilalom 180 napig tartana, vagy amíg megfelelő szabályozási keret kerül kialakításra, és az ANDE (Paraguay Nemzeti Elektromos Adminisztrációja) garantálni tudja az infrastruktúrát a kriptobányászat energiaigényes követelményeihez anélkül, hogy veszélyeztetné a hálózat többi részét.

A törvényjavaslat általános megfogalmazása akaratán kívül is ellehetetleníthet olyan tevékenységeket, mint a kriptostaking és még a digitális eszközök tárcában való tartását is érintheti.

A törvénytervezet szerint a kriptoökoszisztéma szabályozási keretrendszerének hiánya tette lehetővé, hogy az országban a fogyasztóvédelmi problémáktól kezdve a pénzmosásig és adóelkerülésig terjedő potenciális bűncselekményeket kövessenek el.

Egyelőre nem biztos, hogy a törvényjavaslatból törvény lesz. Bemutatása után egy nappal máris helyi szakértők bírálatát váltotta ki. Például, Luis Benitez, egy szoftver aktivista és a kriptoközösség aktív tagja, Twitteren magyarázta, hogy a javasolt törvény véleménye szerint többet ártana, mint használna.

A törvény nem tesz különbséget az illegális és a legitim kripto-eszközök használata között. A szabályozásnak pontosnak kell lennie, védelmeznie kell a legitím felhasználókat anélkül, hogy gátolná a gazdasági és technológiai növekedés lehetőségeit,” mondta.

Benitez hozzátette, hogy fontos figyelembe venni a tilalom káros következményeit is. A javaslat hozzájárulhat az illegális bányászat növekedéséhez, vagy kiszoríthatja a legitim tevékenységeket, így jelentős bevételtől fosztva meg az országot.