A parasztbácsi és a zsiráf, avagy a közgazdász esete a bitcoinnal

A bitcoinnal a legtöbb hagyományos pénzügyi szakértő és közgazdász nem tud mit kezdeni és csak bámulnak, mint parasztbácsi a zsiráf ketrece előtt, aki  megmondja nagy “bölcsen”, hogy ilyen állat márpedig nincs.

A közgazdasági egyetemekről kikerült diplomás szakembereket nem oktatták ki a kriptopénzekről, a pénzügyi fórumok pedig megkésve ébrednek. A legtöbb tanácsadó vekkerét még csörgőre sem állítottak be, miközben a lázadó tinédzser már kriptocuccban feszít és bitcoinnal fizet a Burger Kingben.

közgazdász társadalom ne igazán érti miről is van szó
A bitcoin és blokklánc technológia hot! téma manapság. Na nem a közgazdász szférában. Kredit @ Pinterest

A blokklánc technológia alapjaiban változtatja meg világunkat, és ezzel a legtöbb pénzügyi szakértő nem tud mit kezdeni, nem tud hova szaladni, mert a cégközpont sem állt még elő kész válasszal az ügyfelek számára. Teljes a zavar a fejekben, és ennek számos példáját láthattuk az elmúlt egy-két hétben.

Most, hogy egy bitcoin ára meghaladta az aranyét, összehasonlításoktól hangosak a mérvadó pénzügyi fórumok. Nem látok semmi kivetnivalót abban, hogy a különböző kockázatú és típusú termékeket összevessék egymással, mert valós alternatívák nélkül nem lehet átgondolt döntést hozni. Meggyőződésem, hogy egy jól felépített portfólioban megfér egymás mellett az arany és a bitcoin csakúgy, mint az ingatlan, vagy a részvény. A megfelelő részarányokat a portfolióban minden befektető a saját ízlése szerint választja meg és folyamatosan finomítja azokat az árvaltozás és a nemzetközi hírek függvényében.

Mindazonáltal megdöbbentőnek tartom a hirtelen fellángolast, mintha a kérdésnek csak most lenne aktualitása, de most aztán nagyon, de nagyon. Teljesen helyénvaló az ingatlan és a nemesfém hozamát és kockázatát összevetni, de a budakalászi ingatlant az Ezüsthegyen ne hasonlítsuk össze már csak azért az ezüsttel, mert az örökpanorámás telkünk négyzetméter ára pont most érte el az ezüstét. Ez a fajta időzítes minden alapot nélkülöz, sőt egyenesen nevetséges és káros.

Paradigmaváltás küszöbén

A kriptopénzek mint fizetőeszköz a blokklánc technológia pusztán egyik alkalmazási területe, amely alapjaiban fogja megváltoztatni a mindennapi életünket. A technológiai evolúció eredményeképpen létrejött kriptopénz számos tekintetben nem összehasonlítható az arannyal, amelyet nyolc évszázada kezdtek el használni fizetőeszközként Európában, de immár nem fizetőeszköz, hanem áru.

Ahogy a klímaváltozás életünkre gyakorolt hatása, úgy a technológiai evolúció is lassan tudatosul a midennapokban. Kredit © Behance

A blokklánc technológia alkalmazási területe messze túlmutat a pénzügyi tranzakciók biztonságos tárolásán, applikációjának mértékéről még csak találgatások folynak. Nézzünk két példát a közelmúltból:

  • A Maersk és az IBM egy hete jelentette be, hogy az általuk kifejlesztett blokklánc megoldás lehetővé teszi az ellátási láncok tranzakcióinak és dokumentumainak valós idejű átvitelét a digitális infrastruktúrán keresztül.
  • Az Europai Parlament februári tanulmánya pedig arról szól, hogy a blokklánc technológia felhasználásával kiváltható a papír alapú szavazás, és biztonsággal adaptálhato az elektromos, vagy más néven e-szavazási rendszer.

A bitcoin a paradigmaváltás mindössze egyik megjelenési formája a sok kozül. Egy soha nem látott, meglepetéseket tartogató technológiával megtámogatott fizetőeszközt hagyományos vizsgálati módszerekkel kianalizálni és hirtelen összemérni az arannyal nem lehet csak azért, mert történetesen az áruk a múlt hetekben megegyezett egy pillanatra.

Lássuk be, hogy ha kriptobefektetési tanácsért kell menni, akkor nincs hova fordulni az intézményesített pénzügyi rendszer keretein belül. A zsiráf bambán bámulását abba kéne már hagyni, és inkább az alapokat kéne elsajátítani a sommás véleményformálás helyett a médiában. Az új generáció már elindult ezen az úton, most a közgazdász társadalmon van a sor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük