A Patreon a kriptók bevezetését mérlegeli

A Patreon, egy internetes tagsági platform vezetése egy olyan ötleten töri a fejét, amely lehetővé tenné a tartalomgyártóknak, hogy saját coinokat hozzanak létre. Erről az ötletről a Patreon vezérigazgatója és társalapítója, Jack Conte beszélt a The Information’s 2021 Creator Economy Summit eseményen. Ez az újabb hír most ráerősít arra a jelentésre, amely szeptemberben látott napvilágot, és amely a kriptofelhasználás lehetőségeit vizsgálta a platformon.

A Patreon a kriptovaluták gondolatával flörtöl

A Patreon célja a kriptovaluták bevezetésével a platformon, hogy új árbevétel lehetőségeket találjon magának, nyilatkozta Jack Conte a Summit-on. Hozzátette, hogy komolyan foglalkoznak az új tagsági token bevezetésével a targyalomgyártók részére.

Habár a Patreon korábban kifejezetten betiltotta a kriptovaluták, mint befektetési forma megjelenését a platformon, a kriptók növekvő népszerűsége és szélesebb körű adoptációja a jövőben felülírhatja a korábbi szigorú szabályozást. Ezzel kapcsolatban Julian Gutman, a Patreon termékfejlesztési igazgatója elmondta:

“Úgy gondolom, hogy ma már nyitottak vagyunk arra, hogy kiértékeljük és megértsük, hogy az NFT-k vagy annak mögöttes technológiái hogyan tudnak hozzájárulni a tartalomgyártók számára a fenntartható és hosszútávú bevételi források biztosításához.”

Conte méltatta a kriptókat a decentralizált és engedély nélküli működési modell miatt. Ez lehetővé tenné a tartalomgyártóknak, hogy saját termékeik felett saját maguk rendelkezzenek. Emellett ők rendelkeznének a követőik adatai felett is, így nem kellene egy platformra vagy harmadik feles megoldásra sem támaszkodni. Különös ezt hallani egy Patreon vezető szájából, hiszen a Patreon is lényegében ezt kínálja.

A kriptovaluták mint alternatíva

A Patreon oldalnak már meggyűlt a baja a múltban néhány tartalomgyártóval. Ez arra késztette őket, hogy alternatívaként fontolják meg a kripto alapú szolgáltatásokat. 2018. decemberében a Patreon kitiltotta például a platformról Sargon of Akkad aka Carl Benjamin tartalomgyártót. Így azonnal megfosztották őt attól a bevételtől, amit a követői fizettek nekik.

Ez arra késztette Jordan Petersonn influenszert, hogy azonnal lezárja a profilját a platformon. Ő egy másik alternatív szolgáltatóra költözött át, ahol a tartalom moderálási szabályok sokkal lazábbak.
Korábban a platform már próbálkozott a kriptók bevezetésével is a rendszeres tagsági szolgáltatás fizetése kapcsán. De akkor ez nem hozott nagy sikert.

Ironikusan, most a Patreon akarja bevezetni a kriptovaluta fizetést a platformon válaszul arra a lépésre, amit pár héttel ezelőtt a Mastercard hozott meg a felnőtt tartalmakra vonatkozóan. A platform a legutolsó szabályzat módosításkor már elhintette, hogy néhány tartalomgyártó már kérte tőlük, hogy saját coint vagy közösségi tokent hozhassanak létre, amit tagsági juttatásként lehetne kínálni a követőiknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük