Felesleges a PayPal kezdeményezése a zöld bányászat előmozdításáért

Az elmúlt években jelentős fejlődéseken keresztülmenő bányászati iparág mára már több milliárd dolláros piaccá vált, köszönhetően a Bitcoin térnyerésének, az Ethereum felfutásának vagy éppen a Litecoin és Ripple fejlődésének. A bányászat egy nyitott piac, ahol a verseny rendkívül kiélezett, ez pedig nagyobb és hatékonyabb teljesítményre ösztönzi a szereplőket.

Ebbe a nyíltpiaci versenybe kíván belenyúlni most a PayPal. A kriptovaluták mainstream elfogadásáért évek óta lobbizó digitális fizetési platform szerint ugyanis a tranzakciós díjakból kizárólag a zöld energiával működő bányászatoknak kellene részesülniük. Tanulmányukat az Energy Web-bel és a DMG Blockchain Solutions-szel együtt adták ki.

Az alapvető ötlet

Múlt héten a PayPal, az Energy Web és a DMG Blockchain Solutions együttesen kiadtak egy tanulmányt, mely a „Green Mining Initiative” -re, vagyis a ’Zöld bányászati kezdeményezések’ címre hallgat. A tanulmány elsődleges célja a Bitcoin hálózaton végbemenő tranzakciók után fizetett tranzakciós díjak kizárólagos szétosztása a megújuló energiával működtetett, tanúsított bányászok között.

2024-re eljutottunk odáig, hogy a környezetvédelem és a költséghatékonyság miatt a bányászatok a megújuló energiaforrásokat és az éghajlati célokat részesítik előnyben, hiszen ki lenne a saját bevételének az ellensége. Ahogyan a cikk írója fogalmaz, a bányászok zsoldosok, akik a lehető legolcsóbb energiát keresik, amivel a következő blokkot előállíthatják és a tranzakciókat validálhatják.

A PayPal tervezésében egy olyan mechanizmusra lenne szüksége a bányászatnak, mely szelektálja azokat a bányászokat, akik jogosultak a tranzakciós költségekből származó bevételekre. Ehhez az Energy Web által kínált „Green Proofs for Bitcoin” nevű rendszert kellene igénybe venni, mely tanúsítványt szolgáltat arról, hogy valóban zöld energiával működik a bányászat. A tanúsítványt minden bányász igényelheti, aki regisztrál és közzéteszi energiafelhasználását. Egy bizonyos küszöbérték alatt pedig a tanúsítvány pedig elérhetővé válna számukra.

Az ötlet problémái

Az általános elképzelés szerint a bányászoknak egy második tranzakció keretén belül kellene lehívniuk az általuk összegyűjtött összeget, vagyis kétszeri munkával, hihetetlenül rugalmatlan és meglehetősen költséges módon lehetne hozzáférni a bevételhez. A „zölddíjak” beszedése gazdasági értelemben megduplázza a tranzakciók számát, ez pedig ahogyan az első szinten is, úgy a második szinten is lassú és költséges tranzakciókat eredményezne.

A lehívás gondolata együtt járna azzal, hogy előfordulhat túlfizetés, felszámolt bányászatok és bevételkiesések, melyek teljesen felbolygatnák az egyébként kvázi tökéletes versenyhelyzetben lévő iparágat. Egy másik szembeötlő probléma az is, hogy mindez egy központosított sávon történne, mely feltételezett bizalmon alapul egy központi szereplő irányába, amely teljesen szembemegy a Bitcoin és általánosságban a kriptovaluták értékrendjével.

Mindent megold a piaci mechanizmus

Ahogyan a közgazdaságban emlegetni szokták, a tökéletes versenyben nincs szükség arra, hogy bárki beavatkozzon, hiszen a piac mindig elrendezi a kereslet és kínálat egyensúlyát, ebből kifolyólag az egyensúlyi árat és olyan fenntartható alternatívát idéz elő, mely során nincs szükség egy központi szereplő beleszólására. A PayPal által közölt elképzelések rendkívül hiányosak mind technikailag, mind a kézenfekvő megoldások terén. Ezeket a hiányosságokat a piac eddig is és ezután is tökéletesen megoldotta, hiszen nincs még egy annyira tökéletes piac, mint a Bitcoin bányászata.

A bányászatok jelentős többsége megújuló energiát használ és nem az a kérdés számukra, hogy a zöld energia vagy a fosszilis energiahordozók a költséghatékonyabbak, hanem az, hogy melyik megújuló energiaforrás a legjobb. Ahogyan azt említette a tanulmány egyik kritikusa, a bányászok zsoldosok, mindig a legolcsóbb és leghatékonyabb megoldásra törekszenek.

A kriptovaluta bányászat egy nyílt piac, ahol megvannak a specifikus ösztönzők, melyekkel valaki vagy él, vagy nem. A rendszert destabilizálni kívánó igyekvéseket pedig nem fogja engedélyezni a piac.