A PayPal extra jutalmakat javasol a zöld bitcoin bányászoknak

A PayPal nemzetközi fizetési óriás egy olyan javaslattal állt elő, hogy a fenntartható bitcoin bányászatot gazdaságilag vonzóbbá szeretné tenni azáltal, hogy a bányászokat különféle extra ösztönzőkkel jutalmazza.

A PayPal Blockchain Research Group az Energy Web és a DMG Blockchain Solutions vállalatokkal együttműködve új “kriptogazdasági ösztönzők” alkalmazását javasolta, hogy a bitcoin bányászokat alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások használatára ösztönözze. – olvasható egy április 22-i blogbejegyzésben. A cég reméli, hogy ez a kísérleti ösztönző hozzájárul a Bitcoin körüli további egészséges vitákhoz és innovációhoz. Egyúttal várják a visszajelzéseket a lehetséges fejlesztési irányokról.

zöld bányászat

A javaslat szerint a fenntartható energiaforrásokat használó “zöld bányászok” speciális “zöld kulcsokat” kapnának, amelyek a nyilvános kulcsaikhoz kapcsolhatóak lennének. A Bitcoin tranzakciókat így preferáltan a zöld kulcsokkal rendelkező bányászok felé irányítanák első körben, akik alacsonyabb díjakkal tudnák azt feldolgozni. Ehhez kapcsolódóan további zárolt BTC jutalomakat kapnának egy multisig-es kifizetési címen keresztül, amelyet csak a zöld bányászok igényelhetnének meg.

“A zöld bányászok számára ez így egy jó ösztönző lenne arra, hogy bányásszák ezeket a tranzakciókat, mivel csak ők lesznek jogosultak a további “zárolt” BTC jutalomra.” – magyarázta a blogbejegyzés.

Ez arra ösztönözné a racionális profitorientált bányászokat, hogy alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásokkal működjenek az extra BTC jutalmakért.

A dokumentum szerint a javasolt megoldás az Energy Web “Green Proofs for Bitcoin” platformját fogja használni, hogy a bányászok a tiszta energia és a hálózatra gyakorolt hatásuk alapján kapjanak tanúsítványt. A zöld bányászok az ösztönző program résztvevőiként regisztrálhatják és megoszthatják zöld kulcsaikat a platformon.

A Paypal az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás felé terelné a bányászokat

A PayPal BRG azt is közölte, hogy sikeresen tesztelte a javasolt megoldást a DMG Blockchain Solutions bányászcéggel.

A teszt során több alacsony díjú tranzakciót is lebonyolítottak, hogy megfigyeljék a hatékonyságot az on-chain-en belüli tranzakciók különböző volumen szintjei mellett.

A tranzakciós volumentől függően “ezeknek a tranzakcióknak vagy sokáig tartana a validálása, vagy végül a hálózat ejtené őket.” – állapítottá meg. “Ez növelné a zöld bányászok esélyeit arra, hogy felvegyék ezeket a tranzakciókat”.

Egy alternatív megközelítés a privát csatornák, például a Lightning Network vagy az okos szerződések alkalmazását jelentené. Viszont ennek kompromisszumos feltételei lennének, például a bonyolultabb megvalósítás. – tették hozzá.

“Az itt felvázolt megoldás célja, hogy az ösztönzők elosztása mellett jó fokú decentralizációt, egyszerű megvalósítást és függetlenséget érjen el.” – zárta a bejegyzést a PayPal BRG.