A PayPal feje maga is bitcoin tulajdonos, blokklánc projekten dolgoznak

Daniel Schulman, a PayPal vezérigazgatója egy interjúban elismerte, hogy neki is van bitcoinja. A PayPal feje mesélt a vállalat kriptovalutákat érintő terveiről, a kriptovaluták tömeges elfogadtatásának módjairól illetve arról, hogy a PayPal miért hátrált ki a Facebook Libra projektből.

Schulman, a bitcoin tulajdonos

Daniel Schulman, a PayPal elnöke és vezérigazgatója a múlt héten a Fortunenak adott interjújában beismerte, hogy ő is rendelkezik bitcoinnal. 2014-ben csatlakozott a PayPalhoz, amely az eBayből kiválva független vállalatként kezdett el működni.

Schulman több a kriptósokat érintő kérdésre is válaszolt a befektetésektől kezdve, a PayPal projektjein át a vállalat Libra projektből való kilépésével kapcsolatban. Az interjúban őszintén bevallotta, hogy neki is van kriptovalutája, egész pontosan bitcoinja, kizárólag BTC-je. Azt viszont nem tudni, hogy mennyivel is rendelkezik.

Schulman óriási tapasztalattal rendelkezik, hiszen korábban az American Expressnél a vállalati növekedési csoport elnöke, majd a Priceline Group vezérigazgatója volt, illetve különböző vezető pozíciókat töltött be az AT&T telekomcégnél is.

A PayPal kriptográfiai projektje

A PayPal saját kriptográfiai projektjén dolgozik. John Rainey pénzügyi igazgató még év elején azt nyilatkozta, hogy a társaságnak bizonyos csoportjai csakis a blokklánc és a kriptovaluta területén dolgoznak. A Fortune további részleteket akart megtudni a vezérigazgatótól, aki azonban nem árult túl sokat a háttérben folyó munkákról. Annyit mondott, hogy “a projektek némelyike versenyképes, de nem feltétlenül kell versenyképesnek lennie a Librával szemben is.”

A kriptovalutákkal kapcsolatban annyit mondott, hogy “a kriptovaluta továbbra is nagyon ingatag. A kereskedőink részéről nem érkezett sok megkeresés ezzel kapcsolatban, mert nagyon kicsi árréssel dolgoznak. Amíg ennyire ingadozik, nem lesz olyan pénz, amelyet a kereskedők széles körben elfogadnak majd az interneten, nem a dark weben, hanem az interneten.”

Schulman hozzátette, “ez nem azt jelenti, hogy a kriptovaluta ne lenne érdekes ötlet, de az emberek egy kis hányada kereskedik csak vele. Még árucikk, nem pedig készpénz. Bár gondolhatunk olyan esetekre, országokra [Olvastad már? Bitcoinnal fizettem a fiam születésénél Venezuelában] és helyekre is, ahol stabilabb lehet az alternatíváknál.

>>>Értesülj AZONNAL a legfrissebb hírekről a Telegram csatornánkon.

Nem ez volt első alkalom, hogy Schulman aggodalmát fejezte ki a bitcoin volatilitásával kapcsolatban. Januárban azt mondta, hogy “a kriptovaluták volatilitása valójában alkalmatlanná teszik őket, hogy valódi valuták legyenek, amelyet a kiskereskedők elfogadhatnak.” Azt is elmondta: “Nem látjuk, hogy sok kiskereskedő elfogadná bármelyik kriptovalutát.”

A PayPal viszont hatalmas potenciált lát a blokklánc technológiában. “Nagy ígéretet fűzünk a blokklánc technológiához.” Érdemes megjegyezni azt is, hogy a PayPal már számos kriptovalutával kapcsolatos szabadalmi kérelmet nyújtott be. Jason Deleeuw a Piper Jaffray elemzője úgy véli, hogy “a szabadalmi kérvények ütemezése valamint a vállalati bejelentések mind azt sugallják, hogy a PayPal bármely olyan rövid távú megoldása, amely a kriptovalutákat a kereskedők skálázható fizetőeszközévé teheti, prioritást élvez.” A társaság szóvivője tavaly kijelentette:”Minden olyan technológia iránt érdeklődünk, amely a pénzügyi befogadással kapcsolatos küldetésünket segíti.”

A Libra exitről

Schulmann előtt a PayPal vezérigazgatója David Marcus volt, aki most a Facebook Libra projekt vezetője. 2014. június 27-én hagyta ott a PayPalt, hogy a közösségi média óriás üzenetküldő szolgáltatásaival foglalkozó részlegét irányítsa. Amikor a Facebook júniusban bejelentette a Libra digitális valuta projektet, Marcus meglátogatta korábbi munkahelyét és a projektről beszélt. “Kezdetben úgy tűnt, hogy vonzó lehet számunkra”, mondta Schulman. Mivel azonban a Libráról további részletek derültek ki, a PayPal csapata rájött, hogy a projekttel még rengeteg a teendő, így a PayPal úgy döntött, hogy inkább saját projektjén dolgozik tovább. “Nem egy szomorú elválás volt vagy ilyesmi. Ők egy olyan úton haladnak, ami érdekel bennünket és később talán lesznek olyan módszerek vagy elképzelések, amelyeken együtt dolgozhatunk. Sok szerencsét kívánok nekik.”

Schulman kihangsúlyozta azt is, hogy a PayPal nem a Librával szembeni szabályozási problémák miatt hátrált ki a projektből. Ha pedig a Librával kapcsolatban újdonságok látnak napvilágot, a cég ismét megfogja vizsgálni az együttműködés lehetőségét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük