Dobta a PayPal a Facebook Libra projektjét

Amikor júniusban bejelentették a Facebook grandiózus digitális pénz projektjét, a Librát, a PayPal volt az egyik első, mely jelezte csatlakozási szándékát a projekthez. Azóta viszont nagyot fordult a világ a Librával, hiszen a Facebook globális pénzében a kormányok inkább kihívót látnak saját legális fizetőeszközükre, mint technológiai újítást.

A PayPal pénteken jelentette be, hogy elhagyja a Libra Szövetséget. A papíron decentralizáltra tervezett projektben 100 alapítótag kap helyet, akiknek legalább 10 millió dollárt kellett befizetniük a tagsági díjként. A PayPallal együtt 28-an kötelezték el magukat a projekt mellett, köztük a Coinbase, Mastercard, Visa, Vodafone, Uber és a Spotify is.

A PayPal távozása a projektből azután vált nyilvánvalóvá, hogy szerdán a Wall Street Journal megírta, a PayPal nem volt jelen a Libra tagok washingtoni találkozóján, ahol az alapítónyilatkozat részleteit dolgozták ki.

A Libra Szövetség tagjai, még a PayPallal

A Facebook alapból nem számított ekkora ellenállásra a kormányok részéről a projekttel szemben. Az Egyesült Államokban a Libra képviselőinek már két kongresszusi meghallgatáson kellett részt venniük, ahol a képviselők felrótták a közösségi médiaóriás kétségbevonható múltját a felhasználók személyes adatainak kezelésében. Franciaországban és Németországban egyenesen kijelentették, a Libra nem indulhat el jelenlegi formájában, ugyanis szerintük a pénzkibocsátás a szuverén államok hatásköre és nem egy nagyvállalati csoportosulásé.

De a szabályzok nem csak e területeken találnak kivetnivalót a projektben. Augusztusban az európai trösztellenes bizottság is arra kereste a választ, hogy a Libra hogyan fogja a felhasználók személyes adatait kezelni. Az Egyesült Államokban pedig a pénzügyminisztérium a Libra Szövetség tagjainak pénzmosás elleni irányelveire volt kíváncsi, ugyanis attól fél, hogy a Librát pénzmosásra fogják használni.

A PayPal ezen motívumok figyelembevétele után juthatott arra a konklúzióra, hogy jobban teszi, ha eltávolodik a projekttől. Azt ugyanakkor hozzáfűzte közleményében, hogy egy távolabbi időpontban akár újra csatlakozhat és kooperatívan áll a projekthez.

A Facebook ezzel egy olyan tagot vesztett, aminek több évtizedes tapasztalata van a nemzetközi pénzügyi szolgáltatások fejlesztésében, másrészt megkérdőjelezi a projekt decentralizáltságát is. Elméletben a tagok digitális tárcákat és más szolgáltatásokat építhetnek a Librára, de figyelembe véve, hogy egyetlen másik szövetségi tagnak sincs hozzáférése 2.4 milliárd felhasználóhoz, így nyilvánvaló, hogy a pálya a Facebooknak lejt a Librával.

A Libra Szövetség a PayPal távozását úgy kommentálta, hogy a projekt egy ambiciózus terv ami bátorságot és merészséget igényel a tagoktól. “Jobban járunk most azzal, mint később, hogy kiderült, hiányzik az ilyesfajta elköteleződés” állt a közleményben. Azt is hozzátették, több mint 1500 entitás jelezte részvételi szándékát a projektben, így a PayPal távozása nem lesz eget rengető a projekt jövőjét illetően. The association has said it plans to have 100 members by launch, which it says will happen when regulators are satisfied with its plans. That could take a while.