Bitcoinnal fizettem a fiam születésénél Venezuelában

Ez a személyes történet egy venezuelai újságíró történetét mondja el, hogyan segítette őt a Bitcoin az élete egyik legfontosabb pillanatában. 

2019. szeptember 30-án született meg a fiam, Adrián Caracasban, Venezuela fővárosában. Mivel sokat dolgoztam, és megtakarításomat Bitcoinba fektettem, azonnal ki tudtam fizetni Bitcoinban az összes orvosi költséget, ami a szülésnél felmerült. Annak ellenére, hogy Venezuelában most tombol a gazdasági válság és a hiperinfláció, a fiam egy jól működő magánklinikán tudott megszületni.

A venezuelai gazdasági helyzet

A venezuelai mindennapok arra kényszerítettek, hogy megvédjem magamat a mindennapok viszontagságaitól. Egyik ilyen opció a Bitcoin volt. Az elmúlt két évben a fizetésemet teljes egészében Bitcoinban kaptam, tisztában vagyok vele, hogy ennél a kriptónal is nagy a volatilitás, de ez össze sem hasonlítható a venezuelai Bolivar (VES) hiperinflált értékével. Hogy legyen elképzelés, egy csésze kávé januárban még 450 VES volt, szeptemberre ugyanez a kávé ára 14.000 VES-re emelkedett.

Miután megtudtam, hogy apa leszek, első gondolatom az volt, hogyan tudom megteremteni a feleségemnek és gyerekemnek a megfelelő körülményeket és a megfelelő ellátást. Néhány évvel ezelőtt egy magánklinikán egy szülés ára 500-700 USD között volt. Az a klinika, ahol végül mi szültünk, 1500 dollárt kért egy szülésért, császármetszés esetén ez 2500 dollár lett volna. Ez a klinika még tulajdonképpen a legkevésbé drágának számít, máshol simán elkérnek akár 6000 dollárt is egy szülésért. Ha ezt párhuzamba állítjuk a fizetésekkel, akkor szinte megfizethetetlen kategória. Jelenleg a havi minimálbér Venezuelában 16 USD.

Miért a Bitcoin?

Felmerülhet a kérdés, hogy miért dollárban kalkulálok. A válasz nagyon egyszerű, itt minden szolgáltatást már dollárban mérnek, és ebben kell fizetni, hogy védeni tudják magukat a vállalkozások a hiperinflációtól. Én is helyezhettem volna a megtakarításomat dollárba, de inkább a Bitcoin mellett döntöttem, mert jelentősen nagyobb hozamot kínált a kriptovaluta.

Ha nem lett volna Bitcoin megtakarításom, valószínűleg nem tudtam volna kifizetni a magánklinikát, mert az infláció elvitte volna az összes eltett pénzemet. Így egy állami szülészkórházba kellett volna szülni a feleségemnek, ahol nincs elég felszerelés és személyzet, viszont nagyon sok az eset és orvosi beavatkozás.

Mivel a dolgozók az ilyen kórházakba alapból alul vannak fizetve, és az infláció miatt még kevesebbet ér a fizetésük, ezért a jól képzett orvosok és ápolók sorra mondanak fel. Mivel kevés az egészségügyi nővér és orvos, így borzasztó történeteket hallani. Volt olyan horroreset, hogy otthagyták egyedül a szülés után az anyát az újszülöttel, és mivel a szülés miatt végletekig ki volt fáradva az anya, véletlenül leejtette a gyerekét.

Ilyen történetek után nem hagyhattam, hogy ilyen helyen szüljön a feleségem.

A Bitcoin átváltás története

Természetesen a Bitcoin eladása is rengeteg kockázattal jár. Saját tapasztalatból tudom, hiszen mikor a fiam született, azon a héten a Bitcoin árfolyama 10.000 dollárról 8.200 dollárra esett vissza. Hatalmas frusztrációt okoz, hogy a megtakarításod hirtelen 20%-kal ér kevesebbet.

Az a hét rendkívül nehéz volt számomra. Láttam bezuhanni az árfolyamot, és nem tudtam, mit csináljak. Átváltsam valami stabilcoinra, hogy kivédjem a további esést, vagy csak várjak, és reménykedjek, hogy szeptember végére az árfolyam visszaugrik, mire a szülést fizetni kell.

Végülis vártam. Szerencsétlenségemre az árfolyam nem talált magára, így 8.200 dolláros árfolyamon fizettem Bitcoinban az egészségügyi szolgáltatásáért, és elkönyveltem a veszteséget.

A LocalBitcoin előnyei

A LocalBitcoins.com-on átváltottam a BTC-t bolivárra. A LocalBitcoins.com egy nagyon népszerű weboldal, ahol az eladók és a vevők találkozhatnak. A fiam születése előtti éjszakán átvezettem a BTC-t a weboldalon keresztül, és bíztam benne, hogy másnap reggelre jóváhagyásra kerül az utalás, mielőtt a klinikára kell mennünk. Egy olyan férfit választottam kereskedési partnerként, aki a legmagasabb árat ajánlotta, és jó volt a reputációja a platformon, és ugyanazt a bankot használta mint én. Ennek a személynek egy szingapúri IP címe volt, de elérhető volt egy venezuelai telefonszám is, ami egy a sok furcsaság közül, amivel a LocalBitcoins-on találkozhatsz.

Számomra sokkal könnyebb Bitcoinhoz jutni mint dollárhoz. A LocalBitcoin-on csak kiválasztom a legjobb ajánlatot, végbemegy a csere, jóváhagyásra kerül, és várom, hogy a számlámra utalják. Bitcoinhoz juthatok anélkül, hogy a szobámból ki kellene lépni.

Dollárhoz jutni viszont egy teljesen más sztori. Be kell jelenteni a családi és baráti körömnek WhatsApp-on vagy Instagramon keresztül, hogy dollárt szeretnék vásárolni, és valaki szeretne-e nekem eladni. Ha valaki nyitott rá, meg kell egyeznünk az átváltási árfolyamban, és találnunk kell egy helyszínt, ahol át tudja adni a dollárt személyesen.

A szülés folyamata és kifizetése

A fiam születésekor nagy kockázatot futottam, hogy utolsó pillanatra hagytam az átváltást. A szülés reggelén, ha nem lett volna ott a bolivár a számlámon, valószínűleg nem tudtam volna időben kifizetni a klinikát. Tisztában voltam ezzel az akadállyal, így az egész folyamat alatt nagyon ideges voltam.

Féltem attól, hogy a személy, akivel megegyeztem a váltásról, visszavonja a tranzakciót. Rosszabb esetben a bank blokkolja az egészet, mert elég nagy értékű átutalásról volt szó. De a kereskedési partnerem nagyon okos volt, hat külön utalást kezdeményezett 4 különböző bankszámláról különféle összegekben, így teljesen elterelte a gyanút, és a számlám blokkolási lehetőségét.

Miután megjött az utalás, két részletben kifizettem a klinika szolgáltatását. Ezt a megnyugvást csak a fiam születése utáni öröm múlta felül. De nagyon büszke voltam magamra, hogy saját erőmből tudtam kifizetni, mindezt a saját Bitcoin megtakarításomból.

Be kell vallanom, hogy nem volt könnyű megválni a Bitcoin megtakarításomtól. De sokkal fontosabb a pénznél az, hogy a fiam normális, biztonságos körülmények között tudott megszületni.

Bitcoinnal fizettem a fiam születésénél Venezuelában

A Bitcoin most is egy mentőöv volt

Sokan írtak róla, hogy a Bitcoin nem tudja megmenteni Venezuelát. Ezzel egyet is értek. De ez a személyes történet is bizonyítja, hogy a Bitcoin hogyan tud sorsfordító lenni a legfontosabb pillanatokban. A Bitcoinnal le tudtam győzni a hiperinflációt, és könnyen készpénzre tudtam váltani. Ha aranyba fektettem volna, még mindig azt keresném, hogy ki tudná tőlem ezt a mennyiséget megvenni.

Sokan írnak arról is, hogy a Bitcoint nem lehet valós életkörülmények között használni, csak piaci spekulációra jó. Valós, jól működő gazdasági és társadalmi körülmények között ez lehet így. De az olyan országokban mint Venezuela, ahol a gazdaság működőképtelen, az ország korrupt, a Bitcoin életeket tud menteni. A fiam születési története is jól illusztrálja ezt.

(A cikk a Longhash oldalon jelent meg.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük