Peercoin bitcoin felezés után: megéri még csatlakozni?

A peercoin bitcoin felezés utáni népszerűsége rövidtávon jelentősen megnőtt, köszönhetően annak, hogy a bányászat jövedelmezősége meghaladta a bitcoinét.

A bitcoin bányászat lényege leegyszerűsítve annyi, hogy a bányászok áramot szolgáltatnak a rendszer számára, és cserébe bitcoinokat kapnak. Ez addig éri csak meg, amíg mindez profitot termel, tehát az áramért fizetett ár alacsonyabb, mint a megszerezhető bitcoinok értéke. A felezés után a bitcoin esetén a jövedelmezőség jelentősen csökkent, így sok bányász a peercoin irányába fordult.

A bitcoin felezés során a blokkonkénti fizetség 25-ről 12,5 bitcoinra esett. Mivel egyik pillanatról a másikra néhány bányásznak már nem érte meg a bitcoin terepen létezni, ezért jöhetett szóba a peercoin.

De miért is a peercoin népszerűsége nőtt meg a többi altcoin helyett?

2012-es indulása óta a peercoin a megbízhatóbb kriptovaluták közé tartozik, ami a bitcoinhoz hasonlóan hash rátákat használ. A napi tranzakciók értéke 100 ezer dollár körül mozog.

A peercoin hálózat hash rátája a felezés előtti másodpercenkénti 500 terrahash (TH/s) helyett jelenleg 6500 TH/s, ami mindenképp komoly emelkedésnek számít.

Emellett az is fontos szempont lehetett, hogy a peercoin PoS (proof-of-stake) modellje alapján egy bányász minél több peercoinnal rendelkezik, annál nagyobb szerephez jut a hálózaton. A bitcoin modellel szemben ugyanis itt a peercoin tulajdonosok azok, akik visszaigazolják a tranzakciókat. És minél több a peercoin, annál fontosabb lesz a hálózaton belül a bányász visszaigazolása.

Még egy fontos különbség, hogy a bitcoin kiszámíthatóságával szemben a peercoin hálózaton kizárólag a bányászat nehézségétől függ a jutalom értéke.

A peercoin bitcoin felezés utáni gyors feltörekvése

A peercoin jövedelmezősége azonban a felezés után gyorsan lecsökkent, mivel a bányászat nehézsége 700 millió fölé ugrott. Elemzők szerint 650 millió körüli nehézségnél megegyezik a peercoin és a bitcoin jövedelmezősége.

Akkor miért is éri meg a peercoin bányászata?

A peercoin értékajánlata az, hogy decentralizált kriptovaluta maradjon, ezáltal védelmet biztosítva a felhasználók vagyonát. A peercoin nem akar tranzakciós valutává válni, ezért a minden utaláskor 0,01 ppc/kb tranzakciós díjat számítanak fel automatikusan. Ezzel próbálják ösztönözni a felhasználókat, hogy csak nagyobb összegű tranzakciókat tároljanak a blokkláncon.

A népszerűség hirtelen növekedése hosszútávon valószínűleg semmilyen pozitív hatással nem lesz a peercoin hálózatára. A gyorsan jött lehetőséget kihasználva a bányászok jelentős része azóta visszatért a legnépszerűbb kriptovalutához, a bitcoinhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük