Pénz nélkül maradhatnak az FTX kriptotőzsde károsultjai

A megszűnt kriptotőzsde, az FTX jogi harcba keveredett az amerikai adóhivatallal (IRS) egy 24 milliárd dolláros lejárt adószámla miatt. Ha a hivatal behajtja a pénzt az FTX-től, a károsultak nem kapnak semmit.

Az FTX azzal érvel, hogy az IRS állításai nem megalapozottak, és potenciálisan veszélyeztethetik a tőzsde károsultjainak szánt érdemi visszatérítést. A folyamatban lévő vita abból ered, hogy az IRS május óta próbálja behajtani az FTX-től és testvérvállalatától, az Alameda Research-től a lejárt adókat.

Kezdetben, május 10-én, az IRS 45 különböző követelésen keresztül 44 milliárd dolláros adószámlát szabott ki az FTX és leányvállalatai ellen. A legutóbbi fejlemények azonban ezt az összeget 24 milliárd dollárra csökkentették. Az IRS továbbra is mindent megtesz azért, hogy beszedje az adókat a kriptotőzsdétől és a hozzá kapcsolódó szervezetektől.

Az FTX hevesen tagadta az IRS követeléseinek megalapozottságát egy december 10-én az Egyesült Államok Delaware körzetének csődbíróságához benyújtott dokumentumban.

Az FTX ügyvédei azzal érveltek, hogy az állítások egyszerűen nem valósak. Aggodalmuknak adtak továbbá hangot, hogy az IRS 24 milliárd dolláros követelése, akadályozná a visszaszerzett vagyon FTX-felhasználók közötti szétosztását.

Az FTX december 12-én jogi keresetet kíván benyújtani az amerikai kormányhoz, hogy vitassa az IRS adóügyi követelésének érvényességét.

Fontos megjegyezni, hogy az IRS ellenőrzése még folyamatban van, és a bejelentés szerint még nyolc hónapig is eltarthat, mire pont kerül az ügy végére.

Az FTX vitatja, hogy az IRS a saját eljárásaira támaszkodik, azt állítva, hogy ez az egész csak arra szolgál, hogy késleltesse a kifizetéseket azok számára, akiket súlyos anyagi kár ért.

Eddig az FTX emberei körülbelül 3,4 milliárd dollárnyi kriptopénzt szereztek vissza a mintegy 7 milliárd dollárnyi vagyonból.