Jóváhagyták 873 millió dollárnyi alapkezelői FTX vagyon értékesítését

Végre elkezdődhet a fizetésképtelenné vált FTX kriptotőzsde mintegy 873 millió dolláros vagyonkezelői vagyonának értékesítése. A befolyó pénzt pedig a cég 2022-es csődje által érintett hitelezők kifizetésére fordítják. A delaware-i csődbíróságon november 29-én benyújtott beadvány szerint az adósok engedélyt kapnak arra, hogy saját döntésük alapján és a megadott értékesítési folyamatot követve értékesítsék a vagyonkezelői vagyont.

Az FTX vagyonából jelentős összeg kerülhet értékesítésre

A cél az, hogy a lehető legnagyobb nyereséget szerezzék az eszközökből, de közben ne okozzanak nagy piaci sokkhatásokat. Alapvetően a vagyont két eszközkezelő, a Bitwise és a Grayscale Investments kezeli több alapján keresztül. A mostani döntés négy héttel azután jött, hogy az FTX adósok arra kérték John Dorsey bírót, hogy engedélyt kapjanak hat kriptovalutás alap értékesítésére. Ezek közé tartozik a Bitwise 10 Crypto Index Fund és a Grayscale Bitcoin Trust alapban lévő vagyon is.

Mielőtt tavaly novemberben csődbe ment volna az FTX testvércégének, az Alameda Researchnek bizonytalan lábakon álló mérlegét feltáró hírek miatt, az eredetileg Sam Bankman-Fried által vezetett kriptotőzsde a világ legnagyobb kereskedési platformjai közé tartozott. A bírósági beadványok szerint az FTX kezelői eddig közel 7 milliárd dollár értékű vagyontárgyat, közte 3,4 milliárd dollárnyi kriptopénzt szereztek vissza. Sam Bankman-Friedet hét vádpontban nemrég bűnösnek találták, jelenleg az ítélethirdetésére vár, amely 2024. márciusában történhet meg. Most a brooklyni Metropolitan Detention Centerben tartják fogva. Akár 115 évet is kaphat. Az, hogy most jóváhagyták az eszközök értékesítését, az FTX token (FTT) értékét közel 10%-kal tolta meg.