Pénzmosással és szankciók kijátszásával vádolják a Tornado Cash fejlesztőit

Az amerikai igazságügyi minisztérium (DoJ) vádat emelt két további fejlesztő ellen, akik a Tornado Cash-en dolgoztak. A Tornado Cash egy Ethereum-hálózaton alapuló adatvédelmi protokoll volt, amelynek célja a küldő és a fogadó tárcacímek közötti kapcsolat leárnyékolása volt.

Roman Storm és Roman Szemenov fejlesztőket pénzmosás és szankciók kijátszásával vádolják a protokollon végzett munkájuk következtében.

A Tornado Cash-t először 2022-ben szankcionálta az amerikai kormány, és a protokoll másik társalapítóját, Alexey Pertsevet szinte azonnal letartóztatták Amszterdamban.

A Department of Justice szerint a Tornado Cash-t milliárdos pénzösszegek tisztára mosására használták, köztük több százmilliót az észak-koreai hírhedt hackerkartell, a Lazarus Group.

Roman Stormot már letartóztatták, míg Szemenovot az amerikai Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatal (OFAC) szankcionálta.

Storm és Szemenov tudta, hogy hackereknek és csalóknak segítenek

Az igazságügyi minisztérium közleményben Stormot és Szemenovot a pénzmosás tudatos elősegítésével vádolta.

“Miközben nyilvánosan azt állították, hogy technikailag kifinomult adatvédelmi szolgáltatást kínálnak, Storm és Szemenov valójában tudták, hogy hackereknek és csalóknak segítenek elrejteni bűncselekményeik gyümölcsét” – írja Damien Williams amerikai ügyész a közleményben.

A mai vádirat emlékeztet arra, hogy a kriptopénz tranzakciókkal történő pénzmosás törvénysértő, és azok, akik ilyen pénzmosásban vesznek részt, büntetőeljárás alá kerülnek.

A DoJ azt állítja továbbá, hogy Storm és Szemenov rendelkeztek a Tornado Cash feletti ellenőrzéssel, és ha úgy döntöttek volna, akkor tranzakció-ellenőrzést vagy pénzmosás elleni funkciókat is bevezethettek volna.

“A vádlottak és [Alekszej Pertsev] felismerték, hogy nem építettek be a törvény által előírt KYC vagy AML programokat, ezért megtévesztő nyilvános nyilatkozatokat tettek, hogy minimalizálják a Tornado Cash szolgáltatás feletti tulajdonrészüket és ellenőrzésüket, valamint a Tornado Cash szolgáltatás olyan vállalkozásként való működtetését, amelytől jelentős nyereséget vártak” – olvasható a DoJ vádiratában.

A DoJ bizonyítékként egy Storm által Szemenovnak küldött üzenetet is csatolt, amelyben azt mondta, hogy “soha… ne beszéljenek úgy, mintha a miénk lenne a Tornado”.

Továbbá, a DoJ vádiratában idézte azt a tényt, hogy a KuCoin és a BitMart is megkereste a Tornado Cash fejlesztőit a 2020-as és 2021-es hackjük után, de azok nem ajánlottak fel segítséget.

Kritikus a kriptoközösség

A kriptoközösség tagjai továbbra is kritikusak a DoJ/OFAC által a Tornado Cash fejlesztői és maga a protokoll ellen hozott szankciókkal szemben.

“A Tornado Cash Devs egy decentralizált technológiát hozott létre a pénzügyi adatvédelemre… Most felelősségre vonják őket olyan eseményekért, amelyek évekkel azután történtek, hogy megsemmisítették az admin kulcsokat” – érvelt Naomi Brockwell.

A “megsemmisítették az admin kulcsukat” arra utal, hogy a Tornado Cash-t működtető okosszerződések fejlesztői visszavonták a saját engedélyeiket, hogy folytathassák a saját okosszerződéseik finomhangolását.

A Tornado Cash egy decentralizált alkalmazás, amelyet több tucatnyi okosszerződés működtet, amelyek immár teljesen megváltoztathatatlanok (azaz soha senki nem törölheti őket az Ethereum blokkláncáról).

“Vissza kell vágnunk a magánélet elleni támadással szemben. A pénzügyi adatvédelem létfontosságú egy szabad társadalom számára” – sürgetett Brockwell tweetjében.