Pénzügyi applikációkon túlmenő blokkláncot fejleszt a litván központi bank

  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A litván központi bank (Lietuvos Bankas – LB) ambiciózus tervvel állt elő nem csak a pénzügyi szektor blokkláncosítására, de még azon túl is.

A ma reggeli sajtótájékoztatóján és közleményében Andrius Adamonis a központi bank blockchain projektmenedzsere bejelentette, sikeres teszteken van túl a jegybank blokklánc alapú sandboxa, a LBChain. Ezen túl elhintette az LTChain (LT  – Litvánia nemzetközi rövidítése) blokklánc fejlesztésének tervét, ami már túlmenne a pénzügyi felhasználás területén.

Az LTChain hálózatán belül kooperálna a jegybank más kormányzati szervekkel, intézetekkel és célja, hogy a gazdasági, az egészségügyi, energiaipari és szállítmányozási szervezetekre is kiterjessze a nem túl távoli jövőben.

A rövid távú célok között az LBChain elindítása szerepel az év végén, aminek fejlesztésére pályázat útján keresi a jegybank a további fintech és fejlesztőcégeket.

Még 2019-ben a LB az IBM-et és a Tieto szolgáltatót jelölte ki a kezdeti fejlesztésekre és tesztelésére. Adamonis a sajtóértekezlete során hozzátette, hallgatva a pénzügyi szektor visszajelzésére, a blokkláncuk engedélyköteles, amit az R3 Corda és a Hyperledger Fabric bázisára építve fognak fejleszteni.

Kapcsolódó: Blokkláncok csatája: Ethereum vs Cosmos vs Cardano vs EOS vs Hyperledger

További öt fintech céget is bemutattak az LBChain működése kapcsán, amik a saját, sandbox teszt során elért tapasztalataikat prezentálták (videó). A fintechek között volt DLT-alapú reporting startup, zöldkötvény kibocsátó és digitális bank is.

A sandbox korábbi fázisaiban összesen 11 fintech cég vett részt 8 különböző országból, hogy teszteljék a blockchain megoldásaikat a szabályozott jegybanki környezetben.

Adamonis elárulta, a projektjükbe külföldi tőke is beszállt és sikerült elindítani egy diskurzust a jegybank és az akadémiai szintű hálózatkutatók között a blokklánc technológiai képességeit érintően.

A LB célja, hogy még több nemzetközi startupot nyerjen meg a projektjének és egyben erősítse a magán- és a közszféra között az együttműködést.

A múlt évben már foglalkoztunk a litván jegybank blockchain aspirációjával, mikor egy blokkláncon hitelesített érmegyűjteményt adtak ki az 1918-as litván függetlenségi törvény évfordulója alkalmából.

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.