A világhírű újságíró cáfolja, hogy Hal Finney lenne az igazi Satoshi

A Bitcoin BTC Price BTC Price felemelkedésével és elfogadásával együtt kerülnek elő a találgatások, hogy ki lehet az a titokzatos milliárdos, aki a Bitcoin mögött áll. Craig Wright évtizedes hazugsága lelepleződött, ugyanakkor Pete Rizzo, a kripto-újságírás kiemelkedő alakja megcáfolja azt is, miszerint Hal Finney lett volna Satoshi Nakamoto.

Pete Rizzo munkássága kiemelkedő

Talán a kripto-újságírás legismertebb alakja Pete Rizzo, aki a blokklánc-technológia kiemelkedő alakjaként számos sajtóorgánum sikeréhez járult hozzá az évek során. Jelenleg a Bitcoin Magazine tartalmáért felelős igazgatóként dolgozik, ugyanakkor e mellett a Pomp Podcast és a What Bitcoin Did Podcast állandó vendége. A Bitcoin Magazine-nál betöltött szerepe mellett Rizzo 2020 januárja óta a Kraken Digital Asset Exchange főszerkesztője, korábban pedig a CoinDesk kripto-hírportál főszerkesztőjeként tevékenykedett. Rizzo munkája nemcsak világosságot és betekintést nyújt a kriptovaluta-ipar fejlődésébe, hanem széleskörű közönséget is bevont a Bitcoin és más digitális eszközök elterjedésébe.

A Forbes véleménycikk-írója az X-en (korábban: Twitter) kezdi meg a spekuláció tagadását, miszerint a 2014-ben elhunyt Hal Finney lenne a Bitcoin megalkotója, Satoshi Nakamoto. A tíz Tweet-ből álló cáfolat érinti a már korábban taglalt hashcash-t és B-Moneyt, illetve a Craig Wright-ügy kapcsán előkerült Adam Back e-mailekből is idéz. Rizzo célja ezzel a feltárással az, hogy a hosszas betegség után elhunyt Finney elkötelezettségét a világ vezető kriptovalutája iránt alátámassza, és rábírja a pletykálkodókat arra, hogy hagyják nyugton az egykori szoftverfejlesztő emlékművét.

Hal Finney azért nem Nakamoto, mert…

Rizzo a közzétett X-szálat azzal kezdi, hogy Finney nem lehet Satoshi Nakamoto, mert számos alapvető dologban különbözött a munkásságuk, amiket utána a Bitcoin eredetileg integrált. Finney saját írásai, különösen a már korábban taglalt hashcash-t illetően jelentősen eltérnek azoktól, melyeket a Satoshi Nakamoto a Bitcoinba beépített. Rizzo számára ez az alapvető eltérés már alátámasztja állítását, miszerint Finney nem lehetett egy és ugyanaz Satoshi Nakamoto-val, ugyanakkor további érveket sorakoztat fel.

Adam Back, a kriptográfia egy másik kiemelkedő alakja számos e-mail bizonyítékot hozott fel Craig Wright ellen is, Back pedig Rizzo-val is gyakorta váltott emaileket. Ezekben az e-mailekben szó esik arról, hogy Finney a már korábban taglalt B-Money – mely Wei Dai-hez köthető – ismerője és támogatója. Satoshi Nakamoto-ról pedig köztudott volt, hogy nem különösebben ismeri el a B-Money-t, mint a Bitcoin előfutárát.

Rizzo következő Tweet-jei arról szólnak, hogy Finney 2010 és 2011 között többször is megkérdőjelezte a Bitcoin-kód egyes részei mögött meghúzódó logikát. Finney éppen ezért felvilágosítást kért Satoshi-tól, Satoshi pedig csak nem kérdőjelezné meg saját munkásságát. Ugyanezt a gondolatmenetet követi a nyolcadik Tweet is, ahol Rizzo a dialógusok és karakterek kihívásaira reflektál: az újságíró szerint elképzelhetetlen az, hogy Satoshi egyszerre legyen kódoló és író is, mely egy újabb réteget ad Finney számára a Satoshi elleni érvelésben.

Végül pedig a legmeggyőzőbb érv az, hogy…

Hal Finney 2014 augusztusában hunyt el hosszas betegeskedést követően, ugyanakkor egy pillanatra sem hagyta figyelmen kívül a világ első kriptovalutáját. Finney Bitcoin-iránti elkötelezettsége és rajongása betegsége alatt is fogyhatatlan volt, ugyanakkor nem saját maga számára szeretett volna emléket állítani a halála után.

Az utolsó két, Rizzo által közölt Tweet mélyebben érinti a tagadást, melybe az újságíró belekezdett. Hal Finney megingathatatlan szenvedélyét a Bitcoin iránt abban merült ki leginkább, hogy mások teljesítményét támogassa anélkül, hogy saját maga számára állítson emléket a Bitcoin-történetben. Habár Finney halála óta közel 10 év telt el, a kriptovaluta-szféra örökségét gazdagítja az, amit tett a „digitális aranyért”.