Vége az egy évtizedes hazugságnak: nem Craig Wright az igazi Nakamoto

A COPA bíróság elé vitte a magát már egy évtizede Satoshi Nakamotónak valló Wrightot, hogy megpróbálja megakadályozni, hogy az ausztrál üzletember szerzői jogokkal vegye át a bitcoin hálózat feletti irányítást.

„Craig Wright nem Satoshi Nakamoto vagy a bitcoin fehér könyvének szerzője.”állapította meg James Mellor brit bíró csütörtökön. Az üzletembert azután perelte be a Crypto Open Patent Alliance (COPA), hogy kiderült, Wright szerzői jogokkal venné át a bitcoin fejlesztése és forráskódja feletti irányítást.

„Az egy hónapig tartó tárgyalás során bemutatott bizonyítékok elsöprőek voltak.” – mondta a bíró, hozzátéve, hogy egy írásbeli ítélet megírását is tervezi, amelyben részletezi következtetéseit. Többek között azt, hogy nem Wright alkotta meg a bitcoin hálózatot.

“Teszek bizonyos nyilatkozatokat, amelyekről meggyőződtem, hogy hasznosak és szükségesek ahhoz, hogy a felek között igazságot tegyünk. Először is, hogy Dr. Wright nem a bitcoin fehér könyvének megalkotója. Másodszor, Dr. Wright nem az a személy, aki a 2008 és 2011 közötti időszakban Satoshi Nakamoto álnéven tevékenykedett. Harmadszor, Dr. Wright nem az a személy, aki a bitcoin rendszert létrehozta. Negyedszer pedig nem ő a bitcoin szoftver kezdeti verzióinak megalkotója.” – mondta Mellor bíró.

Wright ügyvédje megpróbálta enyhíteni az ítéletet

A csütörtöki eredmény győzelem a COPA számára, amelyet olyan iparági titánok támogatnak, mint a Coinbase vagy épp a Twitter alapítója, Jack Dorsey.

“Ez a döntés győzelem a fejlesztők, az egész nyílt forráskódú közösség és az igazság számára. Dr. Wright és pénzügyi támogatói több mint nyolc éven keresztül hazudtak arról, hogy ő Satoshi Nakamoto… Ennek a bíróság mai döntésével, miszerint Craig Wright nem Satoshi Nakamoto, vége.” – mondta a COPA szóvivője.

Érdemes megjegyezni, hogy mielőtt Mellor bejelentette volna, mit tervez írásos ítéletébe foglalni, Wright ügyvédje ellenezte a COPA azon tervét, hogy olyan végzéseket kérjen Wright ellen, amelyek megakadályoznák, hogy valaha is kijelentse, ő a bitcoin megalkotója. Wright ügyvédje, Lord Anthony Grabiner azzal érvelt, hogy egy ilyen tilalom példa nélküli az Egyesült Királyságban, és megakadályozná Wrightot abban, hogy gyakorolja a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát.

Wright egyébként nem kívánta kommentálni a per kimenetelét.