A venezuelai elnök önkényesen újra emelte a petró értékét

Kevesebb mint egy hónap alatt a venezuelai Nicolas Maduro elnök másodjára emelte a nemzeti kriptovaluta, a petró átváltási árfolyamát. A friss döntés értelmében egy petró 36 000 szuverén bolivárt ér.

Az új monetáris rendszer nevében

Az elnök január 14-én jelentette be az új monetáris rendszerét, melynek eredményeképp egy újabb felértékelést kapott a nemzeti kriptó és persze a szokásához híven a minimálbért is megemelte. Miközben az ország egyre mélyebbre süllyed a gazdasági kilátástalanságba és hónapról-hónapra rekordméretű inflációs adatokat jelent (pillanatnyilag 2 millió százalékos), úgy válik az elnök retorikája egyre idealisztikusabbá és a realitástól elrugaszkodottá:

Lecserélésre kerül Venezuela nemzeti fizetőeszköze, a bolivár, és új valutát a sok sebből vérző tokenhez, a petróhoz rögzíti.
Nicolas Maduro venezuelai elnök a frissen bevezetett szuverén bolivárral még múlt évben

“Azt szeretném, ha egy nagyszerű szövetséget alkotnánk és a befektetés és pénzügy új formuláit alakítanánk ki,” magyarázta Maduro a nemzetgyűlésben, amit a helyi média is közvetített. Maduro elsőként a minimálbért emelte meg 300%-kal 18 000 bolivárra, ami körülbelül – kapaszkodjatok – 1900 forintot jelent, majd a petró értékét négyszeresére. Elmondása szerint az új monetáris rendszer a petrón fog alapulni és segítségével stabilizálható a gazdaság.

Maduro nem elsőként tesz hasonló ígéreteket. Decemberben már egyszer megemelte a petró értékét amire a szakértők és a lakosság is szkeptikusan reagált. Mindeközben a minimálbért ötször emelték a múlt évben. Gondok vannak a petró technológiai alapjaival is: továbbra sincs saját tárcája, a letöltési linkek nem működnek és a venezuelai kormány továbbra is azon dolgozik, hogy úgy értékesítse a petróit, hogy azért cserébe csupán egy vásárlási igazolást kapnának a befektetők. A venezuelaiak mindeközben a lábukkal szavaznak és százezrével menekülnek az országból.

mostantól az állami szintű átveréssel, és a kriptoközösség által is megvetett petróban utalják a nyugdíjakat.

Reakciók

Maduro stratégiája egyszerű: megemeli a petró értékét és közben növeli a minimálbért is. A sztori ugyanez most is és természetesen haszontalan gyógyír a nyűglődő venezuelai gazdaság bajaira.

Henkel Garcia, a caracasi Econometrica igazgatója szerint: “A bejelentés felgyorsítja a hiperinflációt és a gazdasági szabadesést. Az érvényben lévő monetáris szigorítás mind a bankok, mind a vállalatok számára fölöttébb veszélyes.”

“Igyekeznek forgalomba hozni a petrót. Azt viszont elfelejtik, hogy az érme használata önkéntes cselekedet, ahol a bizalom alapvető fontossággal bír.”

Asdrubal Oliveros, az Ecoanalitica igazgatója a következőket írta a Bitcoin.com híroldalnak: “Nem látok szándékot a gazdaság irányának orvoslására és 2019-ben súlyosbodni fog a helyzet.” Másutt Juan Guaido, egy ellenzéki párti vezető a következőt nyilatkozta: “Ma Nicolas Maduro – nem először – szembenevette Venezuela lakosságát azzal, hogy olyan gazdasági intézkedéseket hozott, mely még jobban kivérezteti a venezuelaiak pénztárcáját.”

“A venezuelai gazdaság nem fejlődik a jövedelmek emelkedésével.”

Megint mások szerint a petrónak semmi esélye nincs a gazdaság stabilizálásában. Rafael Gutierrez ügyvédi tanulmányokat folytató hallgató szerint beszélni se érdemes róla. Szerinte az egész nem más, mint egy átverés és a gazdaság a halálába tart. Fabian Camacho szoftvermérnök szerint senki nem fog bízni a petróban, ahogy senki nem hisz Maduro gazdasági hozzáértésében.

Egy megjegyzés a “A venezuelai elnök önkényesen újra emelte a petró értékét” cikkhez

  • Iti a venezuleai Gyurcsány, Bajnai és pondró serege!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.