Blokklánc alapú szavazás zajlott le Venezuelában

Talán van benne egy kis túlzás, de az elmúlt időszakban Kína mellett Venezuela volt az az ország, amelyről a legtöbbet lehetett és kellett írni a blokklánc-technológia alkalmazása okán. Mert ez a dél-amerikai ország tényleg állami szintre emelte a kriptovaluták használatát. Hiszen nemrég arról írhattunk, hogy Venezuela bitcoinban kereskedik Törökországgal és Iránnal, így kerülve meg az ország elleni szankciókat. És a bitcoint is állami irányítás alatt szerzi, hiszen a legnagyobb kriptóbányász maga a venezuelai állam. Be is mutattunk korábban egy állami bitcoinbányát. Most viszont újabb úttörő dolog írható fel az ország neve mellé – blokklánc alapú szavazás zajlott múlt héten.

Blokkláncos appon keresztül szavaztak Venezuelában

Ezek természetesen a hatalmon lévő Nicolas Maduro elnökségéhez köthető kezdeményezések. Viszont a vele szemben álló és a világ országainak jelentős része által hivatalos vezetőként elismert Juan Guiado is kihasználja a blokklánc lehetőségeit. Ha lehet hinni a híreknek, akkor nemrégiben Guiado irányításával nemhivatalos referendumot tartottak Venezuelában a blokklánc-technológia használatával. Ebben állítólag több millióan szavaztak is. A népszavazásban 6.5 millió ember adta le voksát abban a kérdésben, hogy Madurónak le kellene-e mondania vagy sem.

Szembenállás
Forrás: bitcoin.com

A felhasznált platform a Voatz volt, amely egy olyan blokklánc-alapú applikáció, ahol állampolgároknak van lehetőségük tisztességesen és biztonságosan szavazni. Maga a Voatz nem egy különálló app, hanem a Telegramba van beintegrálva, így jóval több ember tudja használni. Ezt több millióan meg is tették az elmúlt héten négy nap alatt Venezuelában. Egyébként már jó pár állam tesztelte a világon a blokklánc-alapú szavazás lehetőségét, de eddig sehol sem használták hivatalos szavazásokhoz. A blokkláncos szavazást azért mostanra időzítették, mert Maduro kormánya most tartott egy parlamenti választást, amelyet a világ, Madurót el nem ismerő kormányai egyöntetűen csalásnak kiáltottak ki.

És reálisan van is jövőképe, hogy szavazásokhoz használható lesz majd a blokklánc-technológia, nemhiába tesztelték már az Egyesült Államok jó pár államában is. Főleg azért, mert ez lehetővé teszi, hogy teljes egészében megszűnjenek a csalások, hiszen nem lehet módosítani egy korábban leadott szavazatot. Persze vannak kétkedők is, akik igazából az azonosításban látják a problémás pontot, de erre elvileg biometrikus vagy éppen más adatok alapján történő azonosítás választ adhat.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük