Mi az a Polkadot parachain?

A Polkadot az egyik legsikeresebb projekt, amely a decentralizált alkalmazások (dAppok) meghajtását segítő alaptechnológia fejlesztésére és a skálázhatósági megoldások kialakítására összpontosít. 

A Polkadot az ökoszisztémájának szerves részét képező parachaineket használja. Ezek olyan heterogén blokkláncok, amelyek a Polkadothoz kapcsolódnak, és interoperábilisak a hálózatával és más parachainekkel.

Ebben a cikkben részletesebb betekintést kapsz a hálózat működésébe, megismerheted a parachain és relay chain fogalmakat, illetve az ezek használatával járó előnyöket.

 • Mi az a Polkadot Parachain, és kik alapították?
 • Milyen előnyei vannak?
 • Mire használható?
 • Hány Polkadot érme van forgalomban?

A Polkadot (DOT)

A parachain egy olyan egyedi layer 1 blokklánc, amely többek között a Polkadot és a Kusama multichain hálózatban is működik. A parachainek egy rendszer egészét koordináló relay lánc (relay chain) által nyújtott biztonsághoz kapcsolódnak. Ugyanakkor a parachain által végzett számítások alapvetően önállóak. Különböző megvalósításokkal és funkciókkal rendelkezhet, és lehet nyilvános vagy privát, saját funkciókkal, tokenekkel és kormányzással. A kereszthálózati hidaknak köszönhetően a paraláncok külső hálózatokhoz is csatlakozhatnak, például a Bitcoinhoz BTC Price BTC Price , az Ethereumhoz, és másokhoz.

Természetesen a Polkadot sokkal többet kínál, mint az egyszerű tranzakciók. A Polkadot hálózatát egy központi relay chain koordinálja, ami lehetővé teszi, hogy párhuzamosan több láncon, úgynevezett parachaineken dolgozza fel az adatokat és tranzakciókat. Az architektúrája a hálózatot egyedi szegmensekre bontja, ezáltal növelve a tranzakciók sebességét. Ennek oka, hogy lehetővé teszi a párhuzamos feldolgozást az egyes részegységeken, nem úgy, mint a régebbi generációs blokkláncok esetében, ahol az egész hálózaton ment végbe a folyamat.

Mi az a Polkadot Parachain, és kik alapították?

A Polkadotot 2016-ban az Ethereum ETH Price ETH Price társalapítója és korábbi technológiai vezetője, Gavin Wood alapította, és egy layer 1-es heterogén, skálázható multi-chain hálózat, közös biztonsági rendszerrel és interoperabilitással. Ez azt jelenti, hogy a központi relay chain nulladik rétegbeli skálázhatóságot és interoperabilitást biztosít, és garantálja a biztonságos üzenetátvitelt több száz egyszerűbb, paraláncként összekapcsolt első rétegbeli blokklánc között.

Az alapítvány 145 millió dollárt gyűjtött össze a DOT tokenek értékesítéséből, majd 2019-ben egy másik zártkörű eladással további 43 millió dollárt. A Polkadot három kritikus problémával foglalkozik, amelyek akadályozzák a blokklánc technológia növekedését és elterjedését: a sebességgel, a skálázhatósággal és a biztonsággal. 2020 májusában pedig élőben is elindult az első főhálózat.

Polkadot,
A DOT árfolyamának alakulása az indulás óta. Forrás: coinmarketcap.com

A Polkadotot a jobb skálázhatóságra optimalizálták, amiben a a parachain nevű speciális blokkláncok fontos szerepet töltenek be. Ezek teszik lehetővé a biztonságos környezetben való kommunikációt és működést. A Polkadot és testvér blokkláncplatformjának, a Kusamának a közzéppontjában a relay chain áll, amely a rá épített parachainek rendszerét koordinálja. A relay lánc csak néhány kiválasztott tranzakciótípust hajt végre. Ilyen típus például az irányítási mechanizmusok, a parachain aukciók és a konszenzusok végrehajtása. Az összes többi műveletet a csatlakoztatott parachainek végzik.

A Parachainnek

Ezek a parachainnek olyan a Polkadot relay lánchoz kapcsolódó és alkalmazásspecifikus adatszerkezetek, amelyek a relay láncot használó tranzakciókat validálják. Saját natív tokenekkel és gazdasági rendszerrel rendelkezhetnek. Létrehozhatják a saját megvalósításukkal kapcsolatos előírásokat, például hogy a kollátor csomópontoknak a DOT tokenjeiket a relay láncon kell-e stakelniük. Emellett meghatározhatják a kollátor csomópontok ösztönző mechanizmusait is.

Polkadot, relay chain, parachain, paralánc

A parachainokat egy kollátornak nevezett hálózati karbantartó kezeli. A kollátor csomópont szerepe, hogy fenntartsa a parachain teljes csomópontját. Összesítik a parachain tranzakciókat és megőriznek minden szükséges információt. Emellett új blokkjelölteket állítanak elő a validátorok számára, amelyeket átadnak a relay lánc validátoroknak ellenőrzésre, majd a Polkadot közös állapotában való felvételre. A kollátor nem folytathatja a blokkok építését egy parachainen mindaddig, amíg az általa a relay lánc validátorainak javasolt blokkjelöltet nem validálták.

A Polkadot parachain jelentős felhajtást váltott ki, mivel lehetővé tette a láncok közötti összevethetőséget és átjárhatóságot. Ezáltal bármilyen típusú adat vagy eszköz elküldhetővé és fogadható válik a parachainnek között. A megoldás emellett számos felhasználási esetet és alkalmazást támogat, valamint felhasználhatóvá teszi a Polkadot ökoszisztéma biztonságát, skálázhatóságát és irányítását.

Milyen előnyei vannak a parachaineknek?

Skálázhatóság

A blokkláncok jellemzően a Layer-2 megoldásokra támaszkodnak, amikor az interoperabilitásról van szó. A paraláncok azonban képesek az interoperabilitást az 1. rétegben is megvalósítani, ezáltal hatékonyabban elérve az áteresztőképességet és a skálázhatóságot. Ennek oka, hogy a tranzakciókat szét lehet terjeszteni és párhuzamosan feldolgozni a Layer-1 blokkláncok ökoszisztémájában.

Átjárhatóság

A Polkadot paraláncok egyik legjelentősebb előnye a hálózat láncai közötti összevethetőség képessége. Layer 1 blokkláncként a parachain teljes körű ellenőrzést adhat a közösségeknek, és lehetővé teszi, hogy más hálózatokkal együttműködjenek. A közösségek pedig kihasználhatják a Polkadot interoperabilitását is úgy, hogy tokeneket vagy adatokat cserélhetnek.

Irányíthatóság

A paraláncok bármilyen irányítási modellt elfogadhatnak, valamint előre beépített modulokat integrálhatnak. A különböző kormányzási modellekhez való hozzáférés csökkenti a hard forkok valószínűségét, míg a láncon belüli kormányzás nagyobb átláthatóságot biztosít a paraláncok és közösségeik számára.

Rugalmasság

A Polkadot optimális rugalmasságot kínál a paraláncok modellezésében. Ennek a nagyfokú rugalmasságnak köszönhetően különálló láncokként, egyedi kilátással fejleszthetők. Működhetnek nyilvános vagy privát hálózatként, miközben saját irányítási folyamataik és natív tokenjük lehet.

Mire használható a parachain?

A hálózat koncepciója, amelyben a parachainek 1. rétegű blokkláncokként működnek, a parachain lehetséges felhasználási eseteinek kiszélesítését célozza az interoperabilitás, a tervezési rugalmasság és a skálázhatóság révén. Eddig a következő iparágak mutattak érdeklődést a paraláncokon futó projektek iránt:

 • Digitális tárcák
 • Decentralizált pénzügyek (DeFi)
 • Intelligens szerződések
 • Gaming
 • Hitelesítő iratok
 • Személyazonosság-ellenőrzés
 • A dolgok internete (IoT)
 • Orákulumok (árfolyamok)

Hány Polkadot érme van forgalomban?

A DOT keringő készlete 1,35 milliárd érme, a maximális készlet 1,4 milliárd. Az árfolyama az elmúlt hónapban 10 és 6 dollár között mozgott. A mindenkori csúcsot, 54,98 dollárt, 2021 novemberében érte el. A Polkadoton található tárcák száma az év eleje óta közel 100 ezerrel nőtt, és mostanra meghaladta a 600 ezret, de az árfolyam még nem reagált.

A DOT teljes kínálata időszakonként változik. A DOT évi 10%-os fix inflációval működik, és nincs maximális kínálata. Az újonnan létrehozott tokenek egy részét a hálózat biztonságáért felelős validátorok és nominátorok jutalmazására használják, a többi pedig a Polkadot kincstárába kerül.

Az, hogy mennyi megy a letétbe, helyezési jutalmakra és mennyi a kincstárba, attól függ, hogy a teljes DOT készlet hány százaléka van letétbe helyezve az ideális százalékhoz képest. Ha ez a kettő megegyezik, akkor a teljes 10% a tétdíjakra megy. De ha például az ideális tét aránya 75%, és a jelenlegi arány pedig 47,5%, az infláció értéke 7,3% lesz. Ez azt jelenti, hogy a 10%-os éves inflációból 7,3% a tétjuttatásokra megy el, a maradék 2,7% pedig a kincstárba.