Letartóztatták a 400 millió dolláros Ponzi-játék alapítóit

Az argentin rendőrség nemrég őrizetbe vett két személyt, egy olyan Ponzi-játék alapítóit, amely több mint 400 millió dollárnyi kriptovalutát mozgatott működése során.

A hírek szerint a helyi rendvédelmi hatóságoknak sikerült elfogniuk egy nőt és egy férfit, akik Ponzi-sémát üzemeltettek Brazíliában. A fejlemények szerint a két bűnözőnek álnevek használatával sikerült belépniük az országba.

Antonio Inacio Da Silva Neto a Braiscompany egyik alapítója, amelynek a vállalati célja az volt, hogy “emberek ezreinek pénzügyi szabadságát hozza el az információ segítségével”. Az őrizetbe vett nőt Fabricia Farias Camposként, Da Silva élettársaként azonosították.

2023 márciusában Da Silva Netora vörös parancsot adott ki az Interpol a brazil pénzügyi rendszer és tőkepiac elleni bűncselekmények és pénzmosás elkövetésének vádjával. A nemrég lezajlott művelet során az argentin szövetségi rendőrségnek és az Interpol segítségével sikerült lenyomozni a páros tartózkodási helyét.

A házaspár jelenleg az argentin hatóságok őrizetében van, akiknek alá kell írniuk a kiadatási parancsot, hogy Brazíliába szállíthassák a két bűnözőt, akikre ott börtön vár.

Decemberben egy másik, a Braiscompany-ügyhöz kapcsolódó férfit is kiadtak az argentin hatóságok a másik dél-amerikai országnak. A férfit, akinek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra azzal gyanúsították, hogy a vállalat pénzügyi lebonyolítójaként, brókereként tevékenykedett. A hírek szerint az akkor elfogott személy a Braiscompamy pénzügyi tranzakcióit közvetítette más vállalatokkal.

Mit tehetsz, ha Ponzi-játék áldozatává váltál?

Ha valaha is a Ponzi- vagy a piramisjátékok áldozatává válnál, elengedhetetlen, hogy a lehető leggyorsabban cselekedj. Hívj fel egy szakembert vagy egy kripto csalásokra szakosodott ügyvédi irodát, és magyarázd el a helyzetedet.

Ha teheted, vizsgáld meg a lehetséges pénzügyi helyreállítási lehetőségeket. Azért mondom, hogy lehetséges, mert a kriptovaluta fizetések visszafordíthatatlan jellege, valamint az ezeket a rendszereket működtető globális szereplők miatt a behajtás esélye a legtöbbször csekély.

Emellett a tájékozottság a legjobb védekezés az ilyen ajánlatokkal szemben. Mindig maximálisan körültekintőnek kell lennünk, mielőtt pénzügyi döntéseket hozunk olyan lehetőségek esetén, amelyek magas hozamot ígérnek közel nulla kockázat mellett.