Portugália a konteósok felháborodása ellenére is támogatja az 5G fejlesztési projekteket

Portugália lerántotta a leplet új kezdeményezéséről, mellyel a mesterséges intelligenciához, a blokklánchoz, az 5G technológiához és a nanotechnológiához kapcsolódó fejlesztéseket ösztönözné.

A portugál kormány azt tervezi, hogy úgynevezett „technológiai szabad zónákat” (Zonas Livres Tecnológicas) alakít ki, amelyekhez testre szabott szabályozási rendszereket hoz létre, ezzel ösztönözve az innovációt, a kutatást és a fejlesztést. Az ország ambiciózus digitális cselekvési tervének részeként, április 21-én a Miniszterek Tanácsa bemutatta az új övezet ötletét. A portugál államvezetés emellett ígéretet tett arra, hogy a vállalkozók és kutatók jogi és akár anyagi terheit is csökkentik, ha a fentebb felsorolt területek valamelyikében fejlesztéseket végeznek.

A Vieira de Almeida független portugál ügyvédi iroda megjegyezte, hogy ezeken a területeken a jogi kereteit alakítanák át, amely jelenleg elég zavaros és minden ágazatra más és más vonatkozik. A Miniszterek Tanácsa elő szeretné mozdítani az iparágak közötti kísérletezést.

„Az állásfoglalás egy olyan jogi keret jóváhagyásának fontosságára mutat rá, amely támogatja és elősegíti a kísérleti tevékenységeket az új technológiák által kínált összes lehetőség kihasználása érdekében. A mesterséges intelligenciától a blokkláncig, a bio- és nanotechnológiától a 3D nyomtatásig, a virtuális valóságtól az 5G hálózatig.”

A mediterrán ország célja amúgy az, hogy egy digitális társadalmat építsen fel. A tudásalapú társadalommal ugyanis növelhető a termelékenység. Ehhez viszont olyan kulcsfontosságú területeket is támogatni kell, mint a digitális adatvédelem, a kiberbiztonság, a kommunikáció, illetve az infrastruktúra. A kormány ezért oktatási kezdeményezéseket is bemutatott az állampolgároknak. Az új technológiák ismerete – vélik portugál kormányzati körökben – nélkülözhetetlen a gazdasági fejlődéshez, mind az állami, mind pedig a magánszektorban.

5G, az új mumus

Portugália lépése akár merésznek is mondható, már ami az 5G hálózat fejlesztését illeti. A koronavírus járvány következtében ugyanis, megjelent az évtized talán legelképesztőbb összeesküvés elmélete, miszerint az 5G technológia terjeszti a COVID-19 vírust. Egyre több magyar Facebook felhasználó is előszeretettel osztja meg a témában abszurd tartalmait. A konteósok és az alusisakosok újabbnál újabb ostoba cikkeket tesznek közzé, melyek mögött egy ismeretlen belga orvos áll. A dolog már odáig fajult, hogy egyes országokban a feldühödött emberek 5G-s mobiltornyokat rongálnak meg, illetve zaklatják a szolgáltatók karbantartóit.

Korábban többen azt híresztelték, hogy az 5G hálózat sugárzása rákos megbetegedéseket okozhat, erre azonban tudományos bizonyítékot nem találtak. A belga orvos viszont kerek perec kijelentette egy interjúban (amit azóta töröltek), hogy az 5G állhat a koronavírus járvány terjedése mögött. Mivel a mondás igaz, és egy bolond százat csinál, az interjúra azonnal ráharaptak az 5G ellenes csoportok. Minden létező közösségi média oldalán megosztották az interjút, a hír terjedésének pedig már nem lehetett gátat szabni.

Úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyságban kifejezetten fogékony volt a lakosság az őrült elméletre, hiszen azóta több 5G tornyot megrongáltak vagy felgyújtottak. A mánia odáig ment, hogy már 5G sugárzást átalakító pendrive-ot is árulnak, mellyel még a koronavírus is elkerülhető.

Portugália tehát érzékeny területre tévedt, a járvány lecsengése után viszont rengeteget profitálhat az 5G hálózatból. A hipergyors internet ugyanis nélkülözhetetlen a mindennapi élethez és az ország fejlődéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük