Portugália válik az európai bitcoinhívők menedékhelyévé

A kis, napsütötte ország nemrégiben vált a világhírű Bitcoin család otthonává. Ha közelebbről is megvizsgáljuk a Portugáliát, nem csoda, hogy egyre többen vágynak Christiano Ronaldo hazájába: a kriptovaluták után nem kell adózni, a bitcoin-közösség pedig egyre nagyobb.

Míg Svájc számít már évek óta a legnagyobb kriptobarát európai országnak, addig Portugáliáról viszonylag kevés szó esik, pedig egyre figyelemreméltóbb az, ami a mediterrán országban zajlik. A köztársaság ugyanis a bitcoin (BTC) tulajdonosok számára nem csak életminőségbeli javulást kínál, hanem vonzó adózási környezetet és folyamatosan növekvő bitcoin-közösséget is.

Mint arról nemrég mi is beszámoltunk, a Bitcoin család több éves utazgatás után úgy döntött, végleg letelepedik Portugáliában, az európai kriptoadóparadicsomban, ahol a kriptovalutákból származó jövedelem adómentes, az élet szép és mindenki ismeri a bitcoint. A család nem a 300 napos napsütés és az olcsó kávé miatt tette le a voksát Portugália mellett, hanem a viszonylag alacsony megélhetési költségek és a rendkívül kriptobarát adótörvények miatt.

Portugália bitcoin-barát hozzáállása hat évvel ezelőtt indult útjára. A portugál adóhatóság 2016-os törvénye kimondta, hogy mivel a kriptopénzek nem valuták, így nem számítanak törvényes fizetőeszköznek Portugáliában, és ezért nem adóztathatók. A kriptopénzek vásárlásából és eladásából származó nyereség után a helyieknek nem kell adót fizetniük. Ráadásul a kriptotranzakciók és kifizetések, valamint a bitcoin fiat pénzre történő váltása sem képezi az áfa tárgyát. Az ország nagyvonalú kriptoadózási rendszere alól az egyetlen kivétel a Portugáliában bejegyzett kriptovalutával kereskedő cégekre vonatkozik, ezen vállalkozások ugyanis bizonyos körülmények között adókkal szembesülhetnek.

Ilyen feltételeket nem sok nemzet teremtett eddig, így nem meglepő az, hogy egyre többen választják új otthonuknak az országot.

A Cointelegraphnak a Bitcoin család feje elmondta:

“Tudom, hogy a nagy bitcoinosok már Portugáliában élnek. Névtelenek. Nem olyanok, mint én. Házakra költik a pénzüket, a bitcoinjaikat mind elköltik”.

Egyre több a kriptóval foglalkozó cég is

A bitcoin elfogadottsága pedig példaértékű. A portugál lakosok már BTC-ben fizethetik ki a villanyszámláikat, a spanyol startup BitBase pedig egyre több bitcoin ATM-et telepít a nagyvárosokba. A Coinmap szerint csak Lisszabon területén már 57 kereskedő és kiskereskedő fogadja el a bitcoint.

Emellett egyre több kriptovalutákkal foglalkozó vállalat jön létre az országban. John Carvalho, a Synonym vezérigazgatója nemrég költözött Portugáliába, és az Aceita Bitcoin, vagyis az “Accept Bitcoin”, a BTC-rajongók nonprofit csoportja is egyre nagyobb közösséget tudhat itt magáénak.

Tiago Vasconcelost, egy Aceita Bitcoin mögött álló bitcoin rajongó a salvadori Bitcoin Beach mintájára kitalálta, hogy a Bitcoin Lightning fizetéseket széles körben elfogadottá teszi Portugáliában is.

“Remélem, hogy a kereskedők elfogadják a kihívást, hogy azzal kísérletezzenek, hogy nyáron a bitcoin a fizetési lehetőség között szerepeljen” – mondta Vasconcelos, majd hozzátette:

“Portugália nem adóztatja a kriptót, és ez lehet a legjobb alkalom, különösen az emberek számára, hogy kapcsolatba kerüljenek a technológiával, és megismerkedjenek a legjobb megtakarítási számlával, ami valaha is létezett.”

Taihuttu szerint a bitcoin törvényes fizetőeszközzé válhatna Portugáliában is: “Salvadorban már most is valuta, valószínűleg hamarosan Hondurasban is – és tudod – remélhetőleg nagyon hamar Portugáliában is, mert szerintem Portugáliában minden megvan hozzá”.

Bár a törvényes fizetőeszköz még messze lehet, a Portugál Blokklánc Szövetség nemrég kijelentette, hogy a kriptoeszközök szabályozása fontos, de nem szabad “kiherélni” az evolúciót. Matt Koller, a svájci Pocket Bitcoin cég társalapítója rávilágított a fejlődő szabályozási környezetre.

Koller szerint azért költözik sok bitcoinhívő az országba, mert amellett, hogy a mágikus internetes pénz iránt érdeklődők számára előnyös a jogi keret, a portugál emberek kedvesek, a kultúra legnyűgöző, a helyi konyha pedig kiváló. Ezenfelül az ország aktívan elősegíti a blokklánc- és kriptovállalatok kutatási tevékenységet is.

Taihuttu úgy fogalmazott: “Portugália a bitcoinosok új menedékhelye kell, hogy legyen”.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek