A Bitcoin család végleg Portugáliába, a kriptók adóparadicsomába költözik

A „Bitcoin család” végleg letelepedik Portugáliában, az európai kripto adóparadicsomban, ahol a kriptovalutákból származó jövedelem adómentes, az élet szép és mindenki ismeri a Bitcoint. Íme az ötfős holland família története, akik évekkel ezelőtt feladták akkori életüket a bitcoinért, most pedig már egy decentralizált kriptofalut terveznek építeni a ritka kincsek országában.

A költözés igencsak nagy dolognak számít a család életében, akik az elmúlt öt évben beutazták a világot. Miután ugyanis több mint 40 országba ellátogattak, Portugália a kriptoadózás szempontjából túl csábító volt számukra, hogy kihagyjanak egy ekkora ajánlatot.

Portugáliában nem fizetsz tőkenyereség adót, sem bármi mást a kriptovalutád után. – mondta Didi Taihuttu családfő – Ez egy gyönyörű Bitcoin mennyország.”

2017-ben Taihuttu, felesége és három gyermeke felszámolta minden tulajdonát, eladta 2500 négyzetméteres házát és gyakorlatilag minden földi javát, hogy a bitcoinba fektesse jövőjét és az utazgatásnak éljen. Ekkor a bitcoin árfolyama 900 dollár körül mozgott, így a novemberi 69 000 dollár körüli tetőzés valóban a mennyországba röpítette a lelkes családot. Ugyan a kriptotárcájuk bőségének pontos méretét nem árulták el, a 43 éves, háromgyermekes apa elmondta, hogy a család kriptovagyonát négy különböző kontinensen, titkos páncéltermekben őrizik – így feltehetően portfóliójuk elég jelentős ahhoz, hogy megérje érte akár átrepülni is a Földet.

Egy ekkora mennyiségű kriptotőkével a portugál adókedvezmények valóban vonzónak mutatkozhatnak, bár azért az sem mindegy, hogy az ország biztonságos és kiegyensúlyozott életmódot is kínál. Ami pedig azt illeti, a Bitcoin család nem az első, aki gyökeret ver az Ibériai-félszigeten: a 2021-es portugáliai népszámlálás eredménye szerint a Portugáliában élő külföldiek száma 40%-kal nőtt az elmúlt évtizedben.

Miért számít Portugália adóparadicsomnak?

Portugália a kriptovalutákat fizetési formaként ismeri el, ami az adók tekintetében tetemesen megváltoztatja a játékszabályokat. Más fiat valutákhoz hasonlóan ugyanis, a kriptopénzek vásárlásából és eladásából származó nyereség után a helyieknek nem kell adózniuk. Ráadásul a kriptotranzakciók és kifizetések, valamint a bitcoin fiat pénzre történő váltása sem képezi az áfa tárgyát.

Az ország nagyvonalú kriptorendszere alól az egyetlen kivétel a Portugáliában bejegyzett kriptovalutával kereskedő cégekre vonatkozik, ezen vállalkozások ugyanis bizonyos körülmények között adókkal szembesülhetnek. Szerencsére Taihuttuék számára ez nem okoz problémát, így döntésük viszonylag gyors és egyszerű volt. Annak ellenére pedig, hogy nem helyi állampolgárok, a család tagjai hivatalosan is portugál lakosnak számítanak, amihez – más kripto adóparadicsomokkal ellentétben, mint amilyen Puerto Rico is – nem kell előre meghatározott számú napot eltölteniük az országban.

Az Európai Unió polgárai állandó tartózkodási jogot élveznek Portugáliában, a nem uniós polgárok számára pedig Portugália többféle lehetőséget is felkínál a letelepedéshez. Ilyen többek között az „arany vízum”, vagy éppen a D7 vízum (más néven passzív jövedelem vízum), amelyek általában ellenálhatatlannak bizonyulnak a gazdag külföldiek számára. A portugál aranyvízumot egyébként azok kapják, akik ingatlant vásárolnak és/vagy bizonyos összegű pénzt fektetnek be az országban.

Kriptofalu – a decentralizált jövő kedvéért

A Bitcoin család terveiben szerepel egy saját kirptofalu felépítése, aminek érdekében jelenleg ingatlanokat vásárol fel. Az elképzelés az, hogy a közösséget decentralizált módon működtetik majd, a földeket négyzetméterenként osztják fel és NFT-ként értékesítik. Azt is szeretnék továbbá, ha a bitcoin bányászata nap- és szélenergiával történne, majd a fúrótornyok által termelt hőt télen a házak fűtésére használnák fel egyfajta zárt rendszerben.

A munkaterv egyelőre az, hogy a jövőben a decentralizált autonóm szervezet, azaz DAO lenne felelős a közösség működéséért.

Egy decentralizált életmódot akarunk kialakítani, ami már egyébként is a jövőnk része” – mondták.